Ελλάδα – ΔΝΤ συμφώνησαν για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του Ταμείου

Σε συμφωνία έχουν καταλήξει Ελλάδα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ελληνικού χρέους προς το Ταμείο, ύψους 3,8 δισ ευρώ.  

Το ποσό αυτό επρόκειτο να πληρωθεί το 2019 και το 2020, και η χώρα μας εξοικονομεί 150 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους. Το συνολικό χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ ανέρχεται στα  9,8 δισεκ. ευρώ. 

Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον και πηρέ το «πράσινο φως» για την κίνηση αύτη. Είχε προηγηθεί και η συγκατάθεση του επικεφαλής του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τη Δευτέρα προβλέπει την αποστολή επιστολών στους Θεσμούς με το αίτημα της Ελλάδας, και στη συνέχεια το ελληνικό αίτημα θα περάσει από τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. 

Γερμανία και Ολλανδία διατυπώνουν αντιρρήσεις για αυτή την κίνηση, καθώς ανησυχούν ότι το Ταμείο θα επιθυμεί να αποχωρήσει από τις τακτικές αξιολογήσεις για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, εντούτοις δεν προτίθενται να εκτροχιάσουν τη διαδικασία. 

Η κίνηση αποπληρωμής έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές, με το ελληνικό πενταετές ομόλογο να διαμορφώνεται την Παρασκευή χαμηλότερο απ αυτό των ΗΠΑ, προκαλώντας τα σχόλια του γερμανικού Τύπου.

Πηγή: skai.gr