Reuters: Tο Σαββατοκύριακο η συμφωνία για πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ

Την επίτευξη συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσα στο Σαββατοκύριακο, προσδοκά η Αθήνα προκειμένου να προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που έχει συνάψει με αυτό, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters.

Τα δάνεια που έχουν συναφθεί με το ΔΝΤ έχουν επιτόκιο περίπου 5% και τώρα είναι πιο ακριβά από τη χρηματοδότηση από τις αγορές, στις οποίες τα 10ετή ομόλογα είναι περίπου στο 3,3%, σημειώνει το πρακτορείο.

«Η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα συμφωνηθεί μέσα το Σαββατοκύριακο», εκτιμά ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος διατηρώντας την ανωνυμία του και μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσινγκτον.

Ο αξιωματούχος ανέφερε πάντως ότι η Γερμανία και η Ολλανδία αντιδρούν σε αυτή την εξέλιξη, επειδή ανησυχούν ότι το ΔΝΤ θα θέλει να αποσυρθεί από τις περιοδικές αξιολογήσεις που κάνουν οι δανειστές για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις. Εκτιμά πάντως ότι οι δύο χώρες δεν πρόκειται να ανατρέψουν αυτή την εξέλιξη.

«Λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει μέρος της αξιολόγησης, οπότε δεν θα εμμείνουν. (Οι Ελληνες) θα αποπληρώσουν περίπου τα μισά, 4-5 δισ. ευρώ», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο ESM, που σύμφωνα με τους κανονισμούς θα πρέπει να λάβει και αυτός το ίδιο ποσό ως αποπληρωμή, σύμφωνα με όσα  δήλωσε ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ την προηγούμενη εβδομάδα.

Η συνάντηση Τσακαλώτου - Λαγκάρντ

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε προσωπικά την Κριστίν Λαγκάρντ για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του Ταμείου, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη. Σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, τον ESM, και το Eurogroup, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών όπως είναι η Γερμανία.

Αιχμές Τόμσεν για αφορολόγητο - κόκκινα δάνεια

Αυστηρές συστάσεις προς την Ελλάδα να εφαρμόσει την μείωση του αφορολόγητου ορίου που είναι προγραμματισμένη για το 2020 και να εκπονήσει αξιόπιστη στρατηγική για την μείωση των κόκκινων δανείων που βαραίνουν τις τράπεζες απηύθυνε πάντως ο Πόουλ Τόμσεν.

Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ σημείωσε πως η μείωση του αφορολόγητου είναι διαρθρωτικό κι όχι δημοσιονομικό μέτρο – καθώς η Αθήνα έχει αποδείξει πως μπορεί ούτως ή άλλως να πετύχει τα ζητούμενα πρωτογενή πλεονάσματα.