Κλείσιμο

Δασμούς-αντίποινα στον Τραμπ ύψους 10,2 δισεκ. σχεδιάζει η ΕΕ

Αντίποινα στους δασμούς που προανήγγειλε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg και των «Financial Times».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σε εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών λίστα με αμερικανικές εξαγωγές αξίας 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στις οποίες θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς, στον απόηχο της δήλωσης Τραμπ για ποινές σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 11 δισεκ. δολαρίων.

Τα εμπορεύματα που ενδέχεται να στοχοποιήσουν οι Βρυξέλλες περιλαμβάνουν πλήθος αγαθών, από τσάντες έως ελικόπτερα και από τραπέζια καζίνο έως τρακτέρ.

Οι εταίροι θα συζητήσουν το θέμα περαιτέρω στις 15 Απριλίου.

Η διατλαντική διαμάχη πηγάζει από αντικρουόμενες καταγγελίες που κατατέθηκαν προ 14 ετών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αναφορικά με την αεροναυπηγική βιομηχανία: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως η Ευρώπη έχει υποστηρίξει παρανόμως την εταιρεία Airbus, και η ΕΕ αντιτείνει πως η Ουάσιγκτον βοηθά αδίκως την ανταγωνίστρια Boeing.

Το ύψος των διορθωτικών αποζημιώσεων που θα μπορεί να αξιώσει κάθε πλευρά θα κριθεί τελικά από τον ΠΟΕ.

Η Κομισιόν έχει ήδη χαρακτηρίσει την κίνηση Τραμπ για δασμούς σε εξαγωγές 11 δισεκ. δολαρίων ως βαθιά υπερβολική και πέρα από τα ποσά που υπερβαίνουν κατά πολύ τις εκτιμήσεις του ΠΟΕ.

Νίκος Ανδρίτσος