Σε φόρους και εισφορές καταλήγει το 41% του μεικτού μισθού του Έλληνα

Στο κράτος καταλήγουν τα τέσσερα δέκατα των μεικτών αποδοχών του μέσου έλληνα μισθωτού, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, το 2018 οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατήθηκαν από τον μέσο άγαμο και άτεκνο εργαζόμενο ανήλθαν στο 40,9% των μεικτών απολαβών του, που συνιστά αύξηση της τάξης των 0,15 μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Ελλάδα έχει την 13η υψηλότερη «σφήνα»
μεταξύ καθαρών και μεικτών αποδοχών ανάμεσα στα 34 κράτη-μέλη του οργανισμού, και βρίσκεται σχεδόν πέντε μονάδες πάνω από τον μέσο όρο, ο οποίος μειώθηκε ελαφρά για τέταρτη συναπτή χρονιά.

Τα τρία τέταρτα των κρατήσεων στην χώρα μας αναλογούν στις εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.




Οι μεγαλύτερες κρατήσεις
παρατηρήθηκαν στο Βέλγιο, της τάξης του 52,7%, και ακολουθεί η Γερμανία με 49,5%. Η Ευρώπη, που παραδοσιακά επενδύει στο κράτος πρόνοιας, κατέχει τις δεκαέξι πρώτες θέσεις στον κατάλογο.

Τις μικρότερες κρατήσεις επιβάλλει η Χιλή (7%) κι ακολουθούν Νέα Ζηλανδία και Μεξικό.

Σε ό,τι αφορά οικογένειες
με δύο παιδιά κι έναν μισθωτό γονέα η Ελλάδα έχει την τρίτη μεγαλύτερη «σφήνα», καθώς το 37,9% του μεικτού μισθού καταλήγει σε φόρους ή εισφορές.

Ωστόσο, η διαφορά μειώθηκε κατά 1,08 μονάδες σε σχέση με το 2017, εξέλιξη που ο ΟΟΣΑ αποδίδει στην επιδοματική πολιτική της Αθήνας.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης