Κλείσιμο

Το μέλλον των δανείων στην Ελλάδα

Να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων, από το 6% που είναι σήμερα, στο 3% με 3,5%, σε επίπεδα δηλαδή που είναι συμβατά με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε από τους τραπεζίτες την Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκος Γκαργκάνας.

Άλλωστε, στόχος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση του κ. Γκαργκάνα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, το πρόβλημα των καθυστερήσεων βρίσκεται στην αιχμή της επικαιρότητας, όχι μόνο εξαιτίας του υψηλού ποσοστού που εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες, αλλά και λόγω του νέου ρυθμιστικού πλαισίου που υπαγορεύουν οι νέοι κανόνες Τραπεζικής Εποπτείας (Βασιλεία ΙΙ).

Το νέο αυτό πλαίσιο υποχρεώνει το διοικητικό συμβούλιο του κάθε πιστωτικού ιδρύματος να προσδιορίζει το ανώτατο επίπεδο καθυστερούμενων δανείων που κρίνει ως αποδεκτό, γνωστοποιώντας το στη συνέχεια στις αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ακολούθως, ζητήθηκε από τις διοικήσεις των Τραπεζών να εφαρμόζουν ένα ενιαίο σύστημα ορισμού και καταγραφής των επισφαλών απαιτήσεων στις τριμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις που δημοσιεύουν.

Η διοίκηση της ΤτΕ ζήτησε, μέσω του προεδρείου της ΕΕΤ, ακόμη και οι τράπεζες που δεν εφαρμόζουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, να ακολουθούν τους κανόνες που αυτά υπαγορεύουν στο ζήτημα αυτό.

Επιπροσθέτως, η διοίκηση της ΤτΕ ζήτησε από τις τράπεζες να συγκλίνουν τις εποπτικές προβλέψεις, που αφορούν μελλοντικές προοπτικές, με τις λογιστικές καταστάσεις που απεικονίζουν την τρέχουσα πραγματικότητα.

Πηγή: skai.gr