Καμπανάκι ΑΑΔΕ για πιθανή χαλάρωση των φορολογουμένων ενόψει εκλογών

Καμπανάκι για πιθανή χαλάρωση των φορολογουμένων ενόψει της προεκλογικής περιόδου κρούει στο επιχειρησιακό σχέδιο για το 2019, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι η επίδραση του εκλογικού κύκλου ενδέχεται να συντελέσει στη μη έγκαιρη καταβολή των φόρων και στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Το επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής αποκαλύπτει παράλληλα τη δρομολόγηση της ρύθμισης των 120 δόσεων προς την εφορία ως αντίδοτο στη χαλάρωση που παρατηρείται σε κάθε προεκλογική περίοδο. Παράλληλα, θα νομοθετηθεί και άλλη ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία επίσης θα προβλέπει αποπληρωμή μέχρι και σε 120  δόσεις. 

Ειδικότερα, στο Επιχειρησιακό Σχέδιο αναφέρεται συγκεκριμένα: «στην Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων, εξετάζεται η υιοθέτηση νέων ρυθμίσεων με αυξημένο αριθμό δόσεων (π.χ. 120 δόσεις) με σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογούμενων για τμηματική καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα έχει επίδραση στα έσοδα και στην επίτευξη του ετήσιου στόχου».

Εκτιμάται ότι οι πολλές δόσεις, θα αποτελέσουν δέλεαρ για αρκετούς φορολογούμενους, να αποπληρώσουν τα παλαιά χρέη που τους βαρύνουν, οπότε θα εξασφαλιστεί μια σταθερή ροή εσόδων προς τα κρατικά ταμεία.