Η ΔΕΠΑ «σπάει το μονοπώλιο Gazprom» με σύμβαση εξαγωγής στην Βουλγαρία

Σύμβαση για την πώληση φυσικού αερίου στην κρατική εταιρεία ενέργειας της Βουλγαρίας κέρδισε, μετά από διαγωνισμό, η ΔΕΠΑ.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Bulgargaz αγοράζει φυσικό αέριο από πάροχο πέραν του ρωσικού κολοσσού Gazprom, όπως μεταδίδουν βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Η Bulgargaz ανακοίνωσε πως θα αγοράσει 1,53 εκατομμύρια μεγαβατώρες. Δεν διευκρινίζεται το τίμημα της αγοραπωλησίας.

Στόχος του διαγωνισμού ήταν να βρεθεί πάροχος που θα προσφέρει αέριο σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν που είχε ορίσει η ρυθμιστική υπηρεσία.

Την είδηση χαιρέτισε μέσω Twitter ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα ακόμα «καλοδεχούμενο παράδειγμα του αυξανόμενου ρόλου της Ελλάδας στην διευκόλυνση της ενεργειακής ποικιλίας» στην νότια Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα καταγγείλει πως η Ρωσία χρησιμοποιεί το μονοπώλιο της Gazprom στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη για την άσκηση πιέσεων στις κυβερνήσεις της περιοχής.

Έχουν ως στόχο να διεισδύσουν στην αγορά, εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αέριου, οι οποίες σε έναν βαθμό θα έχουν ενδιάμεσο προορισμό τον σταθμό που κατασκευάζεται ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Η Μόσχα αρνείται τις αμερικανικές καταγγελίες.
Πηγή: skai.gr