Moody's: Οι τιμές των ελληνικών κατοικιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται

Οι τιμές των τιμών των ελληνικών κατοικιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται με συγκρατημένο ρυθμό τους επόμενους 12 με 18 μήνες, κάτι που είναι θετικό για το αξιόχρεο των καλυμμένων ελληνικών ομολόγων, των ομολόγων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια (RMBS) και των τραπεζών, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody΄s σε σημερινή έκθεσή του.

Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 1,5% το 2018, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, κυρίως λόγω της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των υψηλών ξένων επενδύσεων στον ελληνικό στεγαστικό τομέα, σημειώνει ο οίκος. «Αναμένουμε ότι οι τιμές των κατοικιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται συγκρατημένα τους επόμενους 12 με 18 μήνες, κάτι που θα είναι θετικό για τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα, τα RMBS και τις τράπεζες», δήλωσε ο Μιγκέλ Λόπες Πατρόν, αντιπρόεδρος του Moody΄s, αναλυτής και εκ των συγγραφέων της έκθεσης.

Ο Moody΄s αναμένει ότι η αύξηση των τιμών θα είναι συγκρατημένη, λόγω των υψηλών φόρων στην ακίνητη περιουσία, της μείωσης του πληθυσμού, των υψηλών επιτοκίων για τα νέα στεγαστικά δάνεια και της περιορισμένης αύξησης των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, καθώς αυτές συνεχίζουν να εστιάζουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Οι αυξανόμενες τιμές των κατοικιών θα περιορίσουν τις απώλειες των καλυμμένων ομολόγων με στεγαστικά δάνεια και των RMBS, αν οι δανειολήπτες αθετήσουν τις οφειλές τους και τα ακίνητα πρέπει να πωληθούν για να ανακτηθούν τα ανεξόφλητα δάνεια.

Ο Νώντας Νικολαΐδης, αντιπρόεδρος του Moody΄s δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών των κατοικιών θα στηρίξει τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, κάνοντας δυνητικά πιο εύκολη την πώληση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων. Επιπλέον, οι αυξανόμενες τιμές ακινήτων θα αυξήσουν τα κίνητρα των δανειοληπτών να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνειά τους, δεδομένης της δυνητικά υψηλότερης τιμής των ακινήτων τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ