Η αβεβαιότητα του Brexit κοστίζει στη Βρετανία 600 εκατ. λίρες την εβδομάδα

Η χαώδης έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κοστίσει στην οικονομία περίπου 600 εκατ. λίρες την εβδομάδα ύστερα από το δημοψήφισμα του 2016, όπως ανέφερε η Goldman Sachs σήμερα σε έκθεσή της, η οποία υπογραμμίζει το πώς η αβεβαιότητα για το Brexit έχει πλήξει τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, το Brexit είχε κοστίσει στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σχεδόν 2,5% του ΑΕΠ στα τέλη της περασμένης χρονιάς, συγκριτικά με την αναπτυξιακή πορεία που είχε πριν το δημοψήφισμα στα μέσα του 2016 για την έξοδο από το μπλοκ. Παράλληλα υστερεί έναντι άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών.

«Οι πολιτικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να προσπαθούν να εκπληρώσουν το δημοψήφισμα», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs σε σημείωμα προς τους πελάτες τους. «Η αβεβαιότητα που έχει προκύψει για τη μελλοντική πολιτική και οικονομική σχέση με την ΕΕ έχει πραγματικό κόστος για τη βρετανική οικονομία, το οποίο έχει μετακυλιστεί σε άλλες οικονομίες».

Η αμερικανική τράπεζα ανέφερε ότι η αβεβαιότητα για το Brexit έχει αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τη μείωση του ΑΕΠ καθώς το πλήγμα εντοπίζεται κυρίως στις επενδύσεις.

Στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ένα σενάριο για το οποίο η Goldman βλέπει πιθανότητα 15%, το βρετανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 5,5% και ένα «ουσιαστικό» παγκόσμιο σοκ εμπιστοσύνης θα έχει ως αποτέλεσμα η στερλίνα να υποτιμηθεί κατά 17%. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι οι περισσότερο εκτεθειμένες σε αυτό το σενάριο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, και θα μπορούσαν να δουν το πραγματικό τους ΑΕΠ να μειώνεται γύρω στο 1%.

Μια μεταβατική συμφωνία για το Brexit
θα αντέστρεφε μέρος της υστέρησης της Βρετανίας σε ό,τι αφορά την οικονομική της ανάπτυξη, με περιορισμένες παράπλευρες συνέπειες σε άλλες χώρες, δήλωσαν οι οικονομολόγοι, εκτιμώντας ότι το βρετανικό ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί κατά 1,75% και η στερλίνα να ανατιμηθεί κατά 6%.

Ένα σενάριο κατά το οποίο η Βρετανία παραμένει στην ΕΕ τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα να ανακτηθούν πλήρως όλες οι σχετικές με το Brexit απώλειες στο ΑΕΠ και να υπάρξει μια ανάκαμψη στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενώ η στερλίνα θα ανατιμηθεί κατά 10%.

Συνολικά, ο αντίκτυπος από μια ασθενέστερη ανάπτυξη της Βρετανίας γίνεται περισσότερο αισθητή σε χώρες με μεγαλύτερη εξαγωγική έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, δήλωσαν οι οικονομολόγοι. «Ενώ μια ‘συμφωνία’ θα είναι σίγουρα θετική για τη βρετανική οικονομία, μόνο μια ‘μη συμφωνία’ θα προκαλέσει σημαντικές παράπλευρες συνέπειες, με τις ευρωπαϊκές χώρες να είναι οι περισσότερο εκτεθειμένες», πρόσθεσαν.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ