ΙΟΒΕ: Η βιομηχανι?α τροφι?μων ο μεγαλυ?τερος εργοδο?της της μεταποι?ησης

Η βιομηχανι?α τροφι?μων αποτελει? το μεγαλυ?τερο εργοδο?τη της ελληνικη?ς μεταποι?ησης, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών που εξέδωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ)

Απο? την Ε?ρευνα Εργατικου? Δυναμικου? της ΕΛΣΤΑΤ, προκυ?πτει ο?τι το μερι?διο της βιομηχανίας τροφίμων στο συ?νολο των εργαζομε?νων της μεταποι?ησης παραμε?νει σε υψηλα? επι?πεδα τα τελευται?α χρο?νια, χωρι?ς ωστο?σο να σημειω?νει α?νοδο, κυρι?ως λο?γω της μικρη?ς αυ?ξησης του συνολικου? εργατικου? δυναμικου? στις βιομηχανικε?ς επιχειρη?σεις της χω?ρας.

Το 2011, το ποσοστο? του εργατικου? δυναμικου? Τροφι?μων και Ποτω?ν στο συ?νολο της απασχο?λησης στη μεταποι?ηση βρισκο?ταν στο 28%, ενω? σταδιακα?, με?χρι το 2018 ε?φθασε στο 37%.

Η α?νοδος αυτη? οφει?λεται, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, κυρι?ως στη μει?ωση του συνολικου? αριθμου? των εργαζομε?νων στην εγχω?ρια μεταποι?ηση με?χρι το 2014.

Συγκεκριμε?να, η πτω?ση του αριθμου? των απασχολου?μενων στο συ?νολο της μεταποι?ησης της χω?ρας απο? το 2011 ε?ως το 2014 καταγρα?φει σωρευτικε?ς απω?λειες της τα?ξης του 23%, ο?ταν η αντι?στοιχη σωρευτικη? μεταβολη? στα τρο?φιμα και ποτα? ει?ναι κατα? πολυ? χαμηλο?τερη (-1%). Ε?τσι, το μερι?διο των απασχολουμε?νων των τροφι?μων και ποτω?ν ως προς το συ?νολο του μεταποιητικου? τομε?α παραμε?νει σε υψηλα? επι?πεδα για 5η συνεχο?μενη χρονια?

Απο? το 2013 και μετα?, η πτωτικη? τα?ση της απασχο?λησης στα τρο?φιμα και ποτα? ανατρε?πεται, με το με?σο ετη?σιο ρυθμο? μεταβολη?ς να ξεπερνα? το 3%. Το 2018, οι εργαζο?μενοι στη μεταποι?ηση τροφι?μων και ποτω?ν μειω?νονται κατα? 2,3%, ξεπερνω?ντας τους 130 χιλια?δες περι?που. Μικρο?τερη κατα? το ι?διο ε?τος, η μει?ωση στο συ?νολο της μεταποι?ησης κατα? 0,1%

Απο? τους υποκλα?δους των τροφι?μων και ποτω?ν το 2018, αρκετοι? παρουσια?ζουν αυξημε?νο αριθμο? εργατικου? δυναμικου?. Συγκεκριμε?να, η υψηλο?τερη α?νοδος σημειω?νεται στο κρε?ας, με εργατικο? δυναμικο? που αυξη?θηκε κατα? 21,4% το 2018, ξεπερνω?ντας τις 11 χιλ. εργαζομε?νων και στα ποτα? (+29,9%).

Τα προι?ο?ντα αρτοποιι?ας και αλευρω?δη, ο υποκλα?δος με τους περισσο?τερους εργαζο?μενους (σχεδο?ν 50 χιλ. το 2018), καταγρα?φει πτω?ση της τα?ξης του 9,1% το 2018 σε σχε?ση με το 2017. Τα φρου?τα και λαχανικα? παρουσια?ζουν πτω?ση της απασχο?λησης κατα? 12,8% το 2018, με 16,1 χιλ. εργαζο?μενους, ενω? αυ?ξηση του εργατικου? δυναμικου? σημειω?νεται και στα γαλακτοκομικα? προι?ο?ντα (6,2%), με τον αριθμο? των απασχολου?μενων να αγγι?ζει τους 16,0 χιλ. εργαζομε?νους.

Πτωτικη? τα?ση στο εργατικο? δυναμικο? καταγρα?φεται και στις ζωοτροφε?ς (-12%). Τε?λος ο αριθμο?ς των εργαζο?μενων στα προι?ο?ντα αλευρο?μυλων διαμορφω?θηκε στις 3 χιλ. σημειω?νοντας αυ?ξηση κατα? 6,6%