Αξιωματούχος: Ανεκπλήρωτοι ακόμα οι όροι για να πάρει η Ελλάδα το 1 δισ.

Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν έχουν ολοκληρωθεί, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος, ξεκαθαρίζοντας πως
η χώρα μας δεν πληροί ακόμα τις προϋποθέσεις ώστε το Eurogroup της 5ης Απριλίου να εγκρίνει την εκταμίευση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Η τοποθέτηση του αξιωματούχου ήλθε ενώ η ελληνική Βουλή συζητά την τροπολογία για το πλαίσιο που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη. Η ψηφοφορία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει αύριο Παρασκευή.

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ωστόσο πως «υπάρχουν ακόμα θέματα ανοιχτά όσον αφορά τις παραμέτρους που προστατεύουν τα επαγγελματικά δάνεια», τα οποία η Αθήνα επιμένει να ενταχθούν στην ρύθμιση εφόσον συνδέονται με υποθήκες.

Η ρύθμιση για την α' κατοικία
ήταν το κυριότερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων, καθώς οι θεσμοί ανησυχούσαν ότι οι προτάσεις της Αθήνας προστατεύουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα βλάψουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Στην πράξη το μήνυμα του αξιωματούχου είναι πως η ελληνική κυβέρνηση έχει περιθώριο λίγων ημερών ώστε να πείσει τους εταίρους της για την αποδέσμευση του 1 δισεκ., το οποίο προέρχεται από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ευρωσύστημα.

Τα χρήματα ούτως ή άλλως δεν θα χαθούν και το θέμα μπορεί να συζητηθεί και σε μεταγενέστερες συνεδριάσεις της ευρω-ομάδας, όμως ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι προϋποθέσεις ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση δεν αναμένεται να χαλαρώσουν στο μέλλον.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άμεσα τα χρήματα, καθώς το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» και οι δύο πετυχημένες έξοδοι στις αγορές από τις αρχές του έτους της δίνουν περιθώριο, όμως η καθυστέρηση μπορεί να στείλει αρνητικό μήνυμα στις αγορές την στιγμή που η χώρα μας θέλει να στείλει μήνυμα πως επιστρέφει στην κανονικότητα.
Πηγή: skai.gr