Ενδεχόμενες εκλογικές απώλειες Ερντογάν «βουλιάζουν» την τούρκικη λίρα

Πτώση κατά 5% έναντι του δολαρίου σημείωσε η τούρκικη λίρα σήμερα το πρωί, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Το τουρκικό νόμισμα σημειώνει τις τελευταίες ημέρες τις χειρότερες επιδόσεις του από το καλοκαίρι, ενώ οι προσπάθειες για την στήριξη του άφησαν την Τουρκία με αρκετά χαμηλά συναλλαγματικά διαθέσιμα. 

Τα καθαρά διεθνή αποθεματικά της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Μαρτίου ανέρχονταν σε 142 δισ. λίρες (24,7 δισ. δολάρια), σημειώνοντας πτώση σχεδόν 10 δισ. δολαρίων τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου.     

Οι τελευταίες 24 ώρες ήταν εξαιρετικά δραματικές με την τουρκική κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν να αναθέτει στις τράπεζες να παρακρατήσουν την ρευστότητα της λίρας στην αγορά του Λονδίνου προκειμένου να αποτρέψουν την απότομη πτώση της. 

Οι αναλυτές και οι δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες τοπικές εκλογές προβλέπουν ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκλείεται να χάσει τον δήμο της Άγκυρας, που είναι «προπύργιο» του από το 2003. 

«Ο ψυχολογικός παράγοντας της απώλειας της πρωτεύουσας, το να χάνεις μία από τις μεγάλες πόλεις στην Τουρκία, μπορεί να θεωρηθεί από τους ψηφοφόρους ως η αρχή μίας παρακμής», είπε στο πρακτορείο Reuters ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής, Μουράτ Γιετκίν. 

Αξιωματούχοι του ΑΚΡ δηλώνουν νευρικοί για την κάλπη της Κυριακής, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ο Ταγίπ Ερντογάν επιδίδεται σε έναν μαραθώνιο συγκεντρώσεων και περιγράφει τις εκλογές ως «υπόθεση επιβίωσης».  

Ο Ερντογάν επιμένει πως έχει το πρόσταγμα


Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως έχει ο ίδιος το γενικό πρόσταγμα για την οικονομία της χώρας του και πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του απέτρεψε επιθέσεις κατά της τουρκικής λίρας.

Μιλώντας σε συγκέντρωση στην Άγκυρα ενόψει των τοπικών εκλογών της Κυριακής, ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία θα αρχίσει σύντομα μετά τις εκλογές να εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την οικονομία της ώστε να είναι προστατευμένη από επιθέσεις.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια, διότι διαφορετικά ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, και επέρριψε την ευθύνη για την πρόσφατη αστάθεια της τουρκικής λίρας σε «επιθέσεις» από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.

Το τουρκικό νόμισμα σημείωσε σήμερα πτώση 5% έναντι του δολαρίου, αφού οι τράπεζες άρχισαν και πάλι να παρέχουν στην αγορά του Λονδίνου ρευστότητα σε τουρκικές λίρες. Για αρκετές ημέρες οι τουρκικές αρχές περιόριζαν τη ρευστότητα για να στηρίξουν το νόμισμα.

Η τουρκική λίρα δέχθηκε πρόσφατα νέες πιέσεις λόγω ανησυχιών για το ισοζύγιο πληρωμών της Τουρκίας, την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της και τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ερντογάν, ο οποίος έχει αυτοχαρακτηρισθεί «εχθρός των επιτοκίων», προς την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια.

Μιλώντας σε νεαρούς ψηφοφόρους στην Άγκυρα ενόψει των τοπικών εκλογών της Κυριακής, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία απέτρεψε τις επιθέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση εναντίον της λίρας και πρόσθεσε πως μερικές τράπεζες παίζουν ένα παιγνίδι με το νόμισμα πριν από τις εκλογές. Δεν κατονόμασε τις τράπεζες.

«Δεν μπορούν τώρα να βρουν λίρες, πασχίζουν για να πληρώσουν. Τα πράγματα άλλαξαν. Καθώς δεν μπορούν να το κάνουν, η λίρα σταθεροποιείται και το δολάριο πέφτει», είπε ο Ερντογάν.

Αντίθετα ωστόσο, η ισοτιμία της λίρας έπεσε σήμερα στις 5,6465 ανά δολάριο, από τις 5,33 που ήταν χθες, Τετάρτη. Στις 13:52 (ώρα Ελλάδας) είχε ανακτήσει κάποιες από τις απώλειές της και η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου ήταν 5,5861.

«Οι τράπεζες που παίζουν αυτό το διεθνές παιγνίδι έχουν αρχίσει να λένε πως δεν θα δημοσιεύουν εκθέσεις σε εκλογικές περιόδους. Δημοσιεύστε τες, τι θα αλλάξουν;», δήλωσε ο Ερντογάν. «Πρέπει να τιμωρήσουμε τους κερδοσκόπους στην αγορά».

Τουρκικές ρυθμιστικές αρχές άρχισαν το σαββατοκύριακο έρευνες σε βάρος της JP Morgan και άλλων τραπεζών, κατηγορώντας τες ότι παραπληροφορούν με εκθέσεις τους οι οποίες προκαλούν αστάθεια στην τουρκική λίρα.

Ο Ερντογάν, οι ανορθόδοξες οικονομικές απόψεις του οποίου έχουν εκνευρίσει τους επενδυτές, δήλωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός θα πέσει καθώς τα επιτόκια θα μειώνονται.
«Το κύριο ζήτημα είναι τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια μειώνονται, ο πληθωρισμός θα πέφτει», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι τα επιτόκια. Είμαι και οικονομολόγος», πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr -AMΠΕ