Κλείσιμο

Προς απόσυρση η ρύθμιση για συμβάσεις δημοσίου με παναμέζικες offshore

Την απόσυρση της διάταξης που έδινε αναδρομικά το δικαίωμα σε offshore εταιρείες με έδρα φορολογικούς παραδείσους να συμμετάσχουν σε εν εξελίξει κρατικούς διαγωνισμούς, προανήγγειλε ο Στέργιος Πιτσιόρλας από τη Βουλή μετά τις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί «φωτογραφικής» ρύθμισης που στοχεύει σε εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και αλλοιώνει τον υγιή ανταγωνισμό.

Αν και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, κατέρριψε τις κατηγορίες περί εξυπηρέτησης συμφερόντων από την κυβέρνηση, παραδέχτηκε ότι υπήρξαν προς το Υπουργείο αιτήματα για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου  εταιρείες που συνδέονται με παραδείσιες offshore να μπορούν να λάβουν μέρος σε εν εξελίξει διαγωνισμούς, επειδή όπως είπε κάποιοι επισημαίνουν ότι έχουν στο καταστατικό τους συμμετοχές σε εξωχώριες εταιρείες που δεν ανήκουν πια σε μη συνεργάσιμες χώρες και άρα αποκλείονται άνευ λόγου.  

Τελικώς, πάντως, αφού ο ίδιος χαρακτήρισε σωστή τη ρύθμιση επικαιροποίησης της λίστας των εταιριών και άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί λογική την αναδρομική ισχύ, προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές δέχτηκε να αποσύρει τη δεύτερη παράγραφο της διάταξης.  

«Από την στιγμή που η αντιπολίτευση τη θεωρεί φωτογραφική ας το απαλείψουμε. Όμως σας λέω ότι είναι λάθος. Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα.  Δεν έχω πρόβλημα να το πάρουμε πίσω γιατί στην κυβέρνηση δεν υπάρχει σκέψη να εξυπηρετήσουμε κάποιους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το άρθρο 40 νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας που επικαιροποιεί τη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους, όπου απαγορεύεται να εδρεύουν offshore, οι οποίες επιθυμούν να διεκδικήσουν δημόσια έργα και να την εναρμονίσει με τις αντίστοιχες λίστες του υπουργείου Οικονομικών. Η δεύτερη παράγραφος προβλέπει αναδρομικό χαρακτήρα  στο συγκεκριμένο άρθρο, επιτρέποντας έτσι σε συγκεκριμένες εξωχώριες εταιρίες να μετέχουν σε διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπό την προϋπόθεση να μην έχουν ανοιχτεί οι οικονομικές προσφορές.

Η επίμαχη παράγραφος τροποποιεί επί της ουσίας εκ των υστέρων τις διακηρύξεις των διαγωνισμών,  επιτρέποντας σε εταιρείες που διεκδικούν δημόσια έργα αλλά απορρίφθηκαν επειδή είχαν έδρα τον Παναμά, τις Αντίλλες, το νησάκι της Καραϊβικής Αγία Λουκία κι άλλα να επανέλθουν, χαρακτηρίστηκε φωτογραφική από τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Η δεύτερη παράγραφος (σ.σ. άρθρου 40) είναι ανεξήγητη, καθώς δίνει μερική αναδρομικότητα. Εγείρονται ερωτηματικά ότι εξυπηρετείτε συγκεκριμένες offshore εταιρίες που μετέχουν σε ενε εξελίξει διαγωνισμούς. Ακόμα και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων  επισημαίνει ότι ενδεχομένως ελέγχεται με βάση την αρχή ίσης μεταχείρισης. Δεν μπορείτε να αλλάζετε την διακήρυξη ενός διαγωνισμού εκ των υστέρων. Αποτελεί αθέμιτο  ανταγωνισμό. Να αποσύρετε την παράγραφο δύο. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Αντιθέτως είναι ύποπτη διάταξη», τόνισε ο Χρήστος Δήμας εκ μέρους της ΝΔ.

Εξηγήσεις απαίτησε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, χαρακτηρίζοντας την ρύθμιση «φωτογραφική».

«Θα θεωρήσουμε ότι κάποιος ήξερε πως ενώ ήταν απαγορευτικό γι’ αυτόν να καταθέσει αίτηση σε ένα διαγωνισμό γνώριζε ότι θα κατατεθεί τροπολογία με αναδρομικότητα και υπέβαλλε αίτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά