ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Ορθολογική ανατροπή στις… golden visas ενάντι επενδύσεων στην Ελλάδα

Ραγδαίες αλλαγές προς το ορθολογικότερο και οικονομικά δικαιότερο, στο περιβόητο πρόγραμμα παραχώρησης «χρυσών visas» έναντι επενδύσεων σε ακίνητα, αναμένονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εντός του επόμενου διαστήματος στην Ελλάδα.

 
Κύπρος, Χρήστος Χαραλάμπους

Ραγδαίες αλλαγές προς το ορθολογικότερο και οικονομικά δικαιότερο, στο περιβόητο πρόγραμμα παραχώρησης «χρυσών visas» έναντι επενδύσεων σε ακίνητα, αναμένονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εντός του επόμενου διαστήματος στην Ελλάδα. Στο Κυβερνητικό στρατόπεδο, ως αποτέλεσμα και των ερευνών της Κομισιόν – για όλες τις χώρες μέλη – μελετούν τα δεδομένα και ενόψει εκλογών ετοιμάζουν τροποποιήσεις. 

Με κύριο άξονα μαθαίνουμε, την ενίσχυση των κρατικών εσόδων από τη μία, αλλά και την επιτάχυνση της πραγματικής οικονομίας από την άλλη.  

Θέση που ευκόλως μεταφράζεται σε υιοθέτηση της πρακτικής για αγορά νεόδμητου ακινήτου που περιλαμβάνει ΦΠΑ και που συνακόλουθα δίνει ώθηση στην οικοδομική βιομηχανία. 

Το πρόγραμμα που τρέχει αυτή τη στιγμή, κατά κοινή πλέον παραδοχή, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους σχεδιάστηκε – δεν γεμίζει τα ταμεία - αλλά αντίθετα επιτρέπει μέσω διαφόρων τεχνασμάτων, εκμετάλλευση του από επιτήδειους δήθεν επενδυτές που αγοράζουν παλιά ακίνητα, τα αναστηλώνουν έναντι πινακίου φακής και τα μοσχοπουλούν. 

Από το γραφείο του Υπουργού Οικονομίας κ. Δραγασάκη, στο οποίο απευθυνθήκαμε με σχετική επιστολή παράθεσης όλων των στοιχείων, μας αναφέρθηκε ότι η πολιτική προσέλκυσης καθαρών επενδύσεων – με άξονα και το πρόγραμμα χρυσών θεωρήσεων διαβατηρίου – είναι υπό συνεχή αξιολόγηση και ενόψει εκλογών γίνονται διάφορες σκέψεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου του κράτους. 

Παραπέμποντας δηλαδή σε αυτό που και άλλο μέλος της Κυβέρνησης είχε πει τηλεοπτικώς, ότι η εισαγωγή ΦΠΑ στα ακίνητα που πωλούνται για την παραχώρηση visas είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί σοβαρά τόσο για οικονομικούς λόγους – βλέπε δημόσια έσοδα – όσο και για λόγους ανεργίας. Καθότι συλλογικά γίνεται πλέον κατανοητό ότι πιθανή ενεργοποίηση της οικοδομικής βιομηχανίας βοηθά οριζοντίως στην παραγωγή νέων θέσεων εργασίας ή ενεργοποίηση θέσεων που σήμερα δεν πληρούνται λόγω έλλειψης οικοδομικών project. 

Σημειώνεται ότι προ εβδομάδων συζητήσαμε το θέμα με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έδειξε να αντιλαμβάνεται τις στρεβλώσεις. Γι’ αυτό και υπήρξε από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθέτηση πως είναι ένα από τα πρώτη ζητήματα που θα αντιμετωπιστούν, σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας, στο πλαίσιο της υπό διαμόρφωση φορολογικής μεταρρύθμισης που θα ενταχθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα. 

Φωνάζουν οι επαγγελματίες…

Στο πλαίσιο της δίμηνης και πλέον έρευνας μας για το θέμα με παρεμβάσεις και ερωτήσεις σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο αλιεύσαμε χρήσιμες πληροφορίες για τις τρύπες του προγράμματος, τα κενά και αδυναμίες. Μα κυρίως για την άγνοια των όσων σήμερα κατέχουν την εξουσία σε ότι αφορά οικονομικές πολιτικές και μικροοικονομίας και μακροοικονομίας. 
Παρά ταύτα το ανησυχητικότερο όλων είναι το γεγονός πως επί μακρόν έχουν αγνοηθεί οι επαγγελματίες του χώρου των ακινήτων που γνωρίζουν καλά τη βιομηχανία, τις ανάγκες της και κυρίως τις στρεβλώσεις που δημιουργεί η υφιστάμενη πολιτική. 

Πηγή από ένα από τα μεγαλύτερα επιμελητήρια της Ελληνικής πρωτεύουσας με την οποία συνομιλήσαμε, έχοντας υπόψιν και τα όσα γίνονται ή δρομολογούνται στην Κύπρο, μας ανέφερε με σαφήνεια ότι δεν γίνεται πολιτικές που αφορούν σε μεγάλους τομείς της οικονομίας να αποφασίζονται μονομερώς από τις κυβερνήσεις και να αγνοούν τα συμφέροντα και απόψεις μεγάλων συνδικάτων και οργανώσεων. Επαγγελματίες του χώρου μάλιστα, απαντώντας σε διάφορα επιχειρήματα περί αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων από τις πωλήσεις παλιών ακινήτων, ανέφεραν ότι πρόκειται για μια πολύ επιφανειακή αντιμετώπιση του ζητήματος, φέρνοντας ως παράδειγμα την Κύπρο, όπου οι πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων για επενδύσεις συμπαρέσυραν τις τιμές και των άλλων ακινήτων με αποτέλεσμα οι υποθήκες να υπερκαλύπτουν δανεισμούς και να επιτρέπουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων. 


Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

 
Τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για να γεφυρωθεί το χάσμα στην α' κατοικία
Σε εξέλιξη αυτή την ώρα νέα τηλεδιάσκεψη των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο, σε μια ακόμα προσπάθεια να...
21.03.2019, 20:39
ΔΝΤ: Σε συνεννόηση με πιστωτές η ενδεχόμενη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων
Ο κ. Ράις σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «σε πολύ καλύτερη πορεία» όσον αφορά τη βιωσιμότητα της οικονομίας...
21.03.2019, 17:52
ΕΚΤ: Η Ελλάδα μείωσε τα κόκκινα δάνεια αλλά παραμένει ουραγός στην ευρωζώνη
Το ποσοστό των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα είναι υπερδεκαπλάσιο από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη.
21.03.2019, 14:27
Γερμανία: Τελειώνει η περίοδος των παχιών αγελάδων - Σολτς όπως Σόιμπλε
Ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2020 καταθέτει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Προειδοποιεί όμως για...
21.03.2019, 10:58
Βαθιά μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων δείχνουν στοιχεία της Εφορίας
Συνεχή κατρακύλα του μέσου εισοδήματος των συνταξιούχων καταδεικνύουν τα νεότερα στοιχεία της ΑΑΔΕ.
21.03.2019, 10:33
Κατά 1 δισεκ. μειώθηκαν τα δηλωθέντα εισοδήματα των Ελλήνων
Μπροστάρηδες στην μείωση των φανερών εισοδημάτων ήταν η ελεύθεροι επαγγελματίες, αναζωπυρώνοντας τους φόβους...
21.03.2019, 09:17
Η Citigroup πουλά «το θησαυρό» της Βενεζουέλας – Τόνοι χρυσού στην αγορά
Η αμερικανική πολυεθνική επενδυτική τράπεζα αποφάσισε να πουλήσει τους τόνους αποθεμάτων χρυσού της...
21.03.2019, 07:46
Μοσκοβισί: Σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις για το νόμο Κατσέλη
"Η επίτευξη μιας ισορροπημένης συμφωνίας σχετικά με αυτό το νομοσχέδιο είναι κλειδί τόσο για τους πολίτες...
20.03.2019, 22:22
Αυστηρό μήνυμα Βρυξελλών για την πρώτη κατοικία
Συμφωνία όσο γίνεται συντομότερα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, σχολιάζουν ευρωπαϊκές πηγές...
20.03.2019, 18:00
Bloomberg για Novartis: Δεν βρέθηκαν στοιχεία δωροδοκίας πολιτικών
Τοπικός εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε απάντησή του μέσω email ξεκαθάρισε στο Bloomberg πως ο έλεγχος...
20.03.2019, 16:04

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 78  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.