Κλείσιμο

Οι οφειλές της Ελλάδας στο ΔΝΤ και το σχέδιο πρόωρης εξόφλησης

Η Ελλάδα οφείλει περίπου 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εξετάζει το ενδεχόμενο να αποπληρώσει πρόωρα περισσότερο από το ήμισυ του χρέους της, όπως προκύπτει από την πρώτη μετα-Μνημονιακή έκθεση του οργανισμού για την χώρα μας.

Με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος οφειλέτης στο Ταμείο, μετά την Αργεντινή και την Ουκρανία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του οργανισμού, Πίτερ Ντόλμαν.

Το χρέος προς το Ταμείο κανονικά αναμένεται να εξοφληθεί σε βάθος πενταετίας από σήμερα, με ετήσιες δόσεις της τάξης των 1,7 δισεκ. ευρώ έως το 2023 και μία τελευταία δόση περίπου 400 εκατομμυρίων το 2024.

Σύμφωνα με την έκθεση η Αθήνα «εξερευνά» το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής τουλάχιστον 5,4 δισεκ. ευρώ. Τέτοια κίνηση θα μείωνε το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, καθώς τα δάνεια του Ταμείου φέρουν σαφώς υψηλότερο επιτόκιο από την βοήθεια που έχουν προσφέρει οι ευρωπαίοι εταίροι.

Την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος του οργανισμού, Τζέρι Ράις, δήλωσε πως η απόφαση για πρόωρη εξόφληση ανήκει αμιγώς στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν θα επηρεαστεί η μετα-Μνημονιακή εποπτεία.

Ο κ. Ράις είχε προσθέσει πως εξ όσων γνωρίζει η Αθήνα δεν έχει κάνει επίσημη κρούση στο Ταμείο όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής.

«Μπορεί», αλλά υπάρχει και δυσμενές σενάριο

Στην σημερινή έκθεση ο οργανισμός υπολογίζει πως η χώρα μας μπορεί να ξεπληρώσει τις οφειλές της. Ωστόσο, για λόγους ασφαλείας, μελέτησε και δυσμενές σενάριο όπου η Ελλάδα αδυνατεί να εξυπηρετήσει το χρέος της από το 2021 κι έπειτα.

Το δυσμενές σενάριο προβλέπει πως τα δικαστήρια θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να πληρώσει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε αναδρομικά, ανατρέποντας μέτρα που είχαν ληφθεί την περίοδο 2012-15, ενώ παράλληλα η Αθήνα προχωρά σε μείωση του ΦΠΑ και δεν λαμβάνει προστατευτικά μέτρα.

Η θεωρητική κατάσταση καθίσταται ακόμα χειρότερη από την αντίδραση των αγορών, οι οποίες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην χώρα μας, με συνέπεια η έκδοση νέων ομολόγων και έντοκων γραμματίων να περιοριστεί στο 50% του στόχου.

Σημειώνεται πως το μέγεθος των ποσών είναι ελαφρώς ρευστό καθώς το ΔΝΤ τα υπολογίζει σε SDR, το ειδικό «νόμισμα» που χρησιμοποιεί για συναλλαγές με τα μέλη του, και η ισοτιμία με το ευρώ αλλάζει καθημερινά.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης