«Κόκκινο φως» τουλάχιστον για έναν μήνα αναμένεται στο Eurogroup

Οι ευρωπαίοι εταίροι δεν αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ προς την Ελλάδα στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι έως το βράδυ της Πέμπτης η Αθήνα δεν είχε ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, με κύριο ανοιχτό θέμα το πλαίσιο που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι θεσμοί, ειδικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θέτουν το ζήτημα πολύ ψηλά στην ατζέντα, καθότι θα επηρεάσει άμεσα τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, που βαρύνονται από μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Υπάρχουν μερικές μέρες ακόμη, θα δούμε τη Δευτέρα πού θα έχουμε φτάσει», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι η εκταμίευση της δόσης θα μπορούσε να συζητηθεί ξανά στο άτυπο Eurogroup του Απριλίου.

Η Αθήνα δεν έχει άμεση ανάγκη την δόση, η οποία προέρχεται από τα κέρδη της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν, καθώς το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που συγκρότησε πριν την λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης και οι δύο πετυχημένες φετινές έξοδοι στις αγορές δίνουν χρηματικό περιθώριο στην χώρα.

Ωστόσο, το αναμενόμενο «κόκκινο φως» από το Eurogroup θα στείλει αρνητικό σινιάλο στις αγορές,. ενώ η Ελλάδα επιχειρεί να στείλει μήνυμα ότι επιστρέφει στην κανονικότητα.

Η κυβέρνηση έχει διαρρεύσει πως σχεδιάζει να καταθέσει το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία την προσεχή εβδομάδα, αν και στις αρχές Μαρτίου ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είχε προαναγγείλει πως το σχέδιο θα πήγαινε στην Βουλή τις προηγούμενες ημέρες.
Πηγή: skai.gr