ΔΝΤ: Ακόμα και εξαγορά του χρέους δεν αλλάζει την εποπτεία

Η μετα-Μνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας θα συνεχιστεί ως έχει ακόμα κι αν η χώρα εξαγοράσει μέρος ή το σύνολο των δανείων που οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζέρι Ράις.

Ο κ. Ράις σημείωσε πως το Ταμείο
δεν έχει ενημερωθεί επισήμως από την Αθήνα για την φερόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε εξαγορά, προσθέτοντας ότι δεν έχει καν γνώση σχετικών δημοσιευμάτων.

Η απόφαση για εξαγορά πάντως ανήκει αμιγώς στην ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ο κ. Ράις παραδέχτηκε πάντως ότι τυχόν εξαγορά θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους αποπληρωμής του χρέους – καθώς η βοήθεια του ΔΝΤ συνοδεύεται από σαφώς υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τα δάνεια της ευρωζώνης.

Ο κ. Ράις σημείωσε πως η πρώτη μετα-Μνημονιακή έκθεση του Ταμείου για την χώρα μας θα δημοσιευτεί τελικά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, κι όχι σήμερα όπως αναμενόταν.

Απέφυγε να μιλήσει αναλυτικότερα για άλλα ζητήματα, δεδομένου του ότι επίκειται η έκθεση, ενώ σε ερώτηση για το «κόκκινα» δάνεια παρέπεμψε στην πρόσφατη προκαταρκτική αξιολόγηση του οργανισμού ότι η Αθήνα πρέπει να επανεξετάσει το πτωχευτικό πλαίσιο, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

Το Ταμείο δεν έχει δηλώσει αντίθετο στο ενδεχόμενο χορήγησης κρατικών εγγυήσεων για την μείωση των «κόκκινων» δανείων, σενάριο που περιλαμβάνεται στο σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η πρόταση του ΤΧΣ αξιολογείται από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να διευκρινιστεί εάν συνιστά παράνομη κρατική βοήθεια. Ο επικεφαλής του ΤΧΣ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα, στο Φόρουμ των Δελφών, ότι ελπίζει σε απάντηση των Βρυξελλών τον Απρίλιο.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης