Κλείσιμο

Νέα μέτρα στήριξης της ευρω-οικονομίας ανακοίνωσε η ΕΚΤ εν μέσω αγκομαχητών

Νέο πρόγραμμα φθηνής χρηματοδότησης των τραπεζών της ευρωζώνης και διατήρηση των υφιστάμενων ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων τουλάχιστον έως το τέλος του 2019 ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μία προσπάθεια να τονώσει την επιβραδυνόμενη οικονομία της νομισματικής ένωσης.

Πρόκειται για σημαντική αλλαγή πλεύσης από την ΕΚΤ, η οποία εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται πως η οικονομία του ευρώ χρειάζεται ακόμα μεγάλη στήριξη κι ότι δεν θα βιαστεί να «σφίξει» την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική.

Το διοικητικό συμβούλιο, που συνεδρίασε στην Φρανκφούρτη, προανήγγειλε ότι από τον Σεπτέμβριο θα προσφέρει στις τράπεζες χαμηλότοκα διετή δάνεια, με απώτερο στόχο την προώθηση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Πρόκειται για το τρίτο ανάλογο πρόγραμμα που ενεργοποιεί η ΕΚΤ, γνωστό με την επωνυμία TLTRO.

Η ΕΚΤ αναφέρει πως θα υπάρχουν θετικά κίνητρα για τις τράπεζες. Στα προηγούμενα δύο TLTROs οι τράπεζες απολάμβαναν πιο ευνοϊκούς όρους εάν χρησιμοποιούσαν μεγάλο μέρος των χρημάτων που λάμβαναν για να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με δάνεια.

Η Φρανκφούρτη ανακοίνωσε επίσης για πρώτη φορά πως θα διατηρήσει τα τρία κύρια επιτόκιά της, που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, τουλάχιστον έως το τέλος του έτους. Προηγουμένως η ΕΚΤ ανέφερε ότι τα επιτόκια θα μείνουν στα σημερινά επίπεδα έως το τέλος του καλοκαιριού.

Ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι δήλωσε μάλιστα πως ορισμένα μέλη του συμβουλίου πρότειναν επέκταση του χρονοδιαγράμματος έως τον Μάρτιο του 2020.

«Χάνει» η ανάπτυξη

Η απόφαση της ΕΚΤ να ενεργοποιήσει περαιτέρω εργαλεία για την τόνωση της ευρωζώνης έρχεται σε μία συγκυρία επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης, καθώς κλείνει ο κύκλος ανάκαμψης που ακολούθησε την κρίση.

Το μεσημέρι η Eurostat ανακοίνωσε πως η ανάπτυξη στην ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο 1,8% το 2018, δηλαδή 0,6 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της αναθεώρησε βαθιά προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για την πορεία του ΑΕΠ φέτος. Πλέον η Φρανκφούρτη υπολογίζει πως η οικονομική δραστηριότητα θα ενισχυθεί κατά 1,1%, ενώ τον Δεκέμβριο έκανε λόγο για 1,7%.

Ο κ. Ντράγκι πάντως ξεκαθάρισε πως θα ήταν λάθος να εστιάζουμε αμιγώς στην αποδυνάμωση της δυναμικής της ευρωζώνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ακόμα μιλάμε για ανάπτυξη και για αύξηση μισθών.

Συνεχίζεται και η υπόγεια στήριξη

Το διοικητικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε επίσης ότι θα συνεχίσει μία υπόγεια συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης, που τυπικά σταμάτησε στο τέλος του 2018.

Η Ευρωτράπεζα ήδη επανεπενδύει τα κεφάλαια που ανακτά από την ωρίμαση ομολόγων που είχε αγοράσει κατά την διάρκεια του QE.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως διατηρεί ένα υπόγειο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς όμως να αυξάνει το χαρτοφυλάκιό της, που με τις επανεπενδύσεις διατηρείται στατικό στα επίπεδα που ήταν όταν τελείωσε το QE.

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε πως δεν έγινε συζήτηση για επανεκκίνηση του επίσημου QE.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης