ΓΣΕΒΕΕ: Πάνω από τα μισά νοικοκυριά δεν έχουν επαρκές εισόδημα για τον μήνα

Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά στην Ελλάδα δεν έχουν επαρκές εισόδημα για ολόκληρο τον μήνα, και κατά μέσο όρο τα χρήματά τους εξαντλούνται την 19η ημέρα, σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στα πολυμελή νοικοκυριά, όπου το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλο το μήνα σε ποσοστό 62,6%.

Σε μία ένδειξη της οικονομικής στενότητας, περισσότερα από έξι στα δέκα νοικοκυριά δήλωσαν πως χρειάζεται να προβούν σε περικοπές ώστε να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους.

Το 12,7% απάντησε πως δεν μπορεί να ικανοποιήσει ούτε καν τις βασικές ανάγκες, μερίδιο που συνδέεται με φαινόμενα ακραίας φτώχειας. Η ΓΣΒΕΕ εκτιμά μάλιστα πως τρία στα δέκα νοικοκυριά διαβιούν με λιγότερα από 10.000 ευρώ ανά έτος, δηλαδή ανήκουν στην χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία.

ΟΙ δυνατότητες των νοικοκυριών συμπιέζονται και από τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Σχεδόν το 19% απάντησε ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Περίπου οι μισοί οφειλέτες ανέφεραν δε ότι ουδέποτε έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους, με την Συνομοσπονδία να εκτιμά πως αυτό αντανακλά «πάγια αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών».

Πηγή «ζωής» η σύνταξη, ανύπαρκτη η αποταμίευση

Η σύνταξη παραμένει η κυριότερη πηγή εισοδήματος για τις μισές περίπου οικογένειες, ενώ παράλληλα το ένα πέμπτο των νοικοκυριών έχει τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος, με την μακροχρόνια ανεργία να είναι το κυρίαρχο φαινόμενο.

Η δυσπραγία αντανακλάται και στο γεγονός ότι εννέα στα δέκα νοικοκυριά αδυνατούν να αποταμιεύσουν, γεγονός που επηρεάζει και την ευρύτερη λειτουργία της οικονομίας, καθώς οι καταθέσεις αποτελούν την κύρια πηγή τραπεζικού δανεισμού.

Η μελέτη φανερώνει επίσης την απαισιοδοξία των Ελλήνων για το μέλλον. Το 52% δήλωσε πως αναμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής του το 2019, ενώ στον αντίποδα το 11,3% προβλέπει βελτίωση.

Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr