Ισχυρή ζήτηση για το 10ετές από ευρωπαίους και αμερικανούς επενδυτές

Μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, ειδικά από επενδυτικά ταμεία που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσέλκυσε η έκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που ολοκληρώθηκε με επιτυχία σήμερα.

Το 37,5% των επενδυτών προέρχονται από την Βρετανία, ακόμα 19% έχει βάση την Γερμανία, την Γαλλία ή την Αυστρία, ενώ στο 8% διαμορφώθηκε η συμμετοχή επενδυτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως σχεδόν τα δύο τρίτα του τίτλου καλύφθηκαν από τον οικονομικό πυρήνα της Ευρώπης και τις ΗΠΑ, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές ήταν υπεύθυνοι για το 12%.

Σημειώνεται πως τα πιο επιθετικά επενδυτικά οχήματα, τα hedge funds, είχαν σχετικά περιορισμένο ρόλο, καλύπτοντας το 11% του ομολόγου.

Ο κυριότερος αγοραστής, σε ποσοστό 67%, ήταν διαχειριστές επενδυτικών ταμείων. Αξιόλογη συμμετοχή (14,5%) είχε ο τραπεζικός κλάδος, ενώ με μερίδιο 4% έλαβαν μέρος ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, που παραδοσιακά θεωρούνται πολύ σταθεροί θεσμικοί επενδυτές.

Κάτω από το 4% το επιτόκιο, μεγάλη ζήτηση

Όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα το επιτόκιο του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,9%, χαμηλότερα από την αρχική οδηγία για 4,135%.

Κύριος παράγοντας ήταν η μεγάλη ζήτηση, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ, την στιγμή που στόχος της Αθήνας ήταν να αντλήσει έως 2,5 δισεκ. ευρώ, όπως και έγινε. Το ίδιο ποσό είχε αντληθεί με την έκδοση 5ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο.

Πρόκειται για την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με 10ετές ομόλογο μετά από εννέα χρόνια. Η εν λόγω διάρκεια θεωρείται σημείο αναφοράς για το αξιόχρεο μίας χώρας.

Η Ελλάδα τυπικά δεν χρειάζεται κεφάλαια από τις αγορές, καθώς το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που συγκρότησε πριν την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης καλύπτει τις ανάγκες της σε πρώτη φάση.

Ωστόσο, σε μία προσπάθεια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ο ΟΔΔΗΧ έχει θέσει ως στόχο την άντληση 5 έως 7 δισεκ. ευρώ από καινούργιες εκδόσεις φέτος, όπως φαίνεται στο στρατηγικό σχέδιο που έχει δημοσιοποιήσει για το τρέχον έτος.

Το βιβλίο προσφορών για το 10ετές άνοιξε σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, λίγες ημέρες αφότου ο οίκος Moody's αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας κατά δύο βαθμίδες και ενώ τα χαμηλά βασικά επιτόκια μεγάλων κεντρικών τραπεζών αναγκάζουν τους επενδυτές να αναζητούν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.
Πηγή: skai.gr