Κλείσιμο

Επιτυχία: Με απόδοση 3,9% το 10ετές ομόλογο. Στα 11,3 δισ. οι προσφορές

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, καθώς σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι συνολικές προσφορές ξεπέρασαν τα 11,8 δισ. ευρώ, σαφώς πάνω από τον στόχο.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,9%, και το κουπόνι στο 3,875% και το δημόσιο άντλησε 2,5 δισεκ. ευρώ, όσο και στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου. 

Το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο, μία διάρκεια που το ελληνικό δημόσιο δεν έχει 'δοκιμάσει' να εκδώσει εδώ και εννέα χρόνια, άνοιξε σήμερα το πρωί και έκλεισε γύρω στις 15.00 ώρα Ελλάδος.

«Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές», ανακοίνωσε ο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας πως πρόκειται για «πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία».

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου από την Ελλάδα έπειτα από εννέα χρόνια, καθώς η Αθήνα προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει την βελτίωση του κλίματος που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία καθώς και τη διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, την Παρασκευή.

Στο ευνοϊκό περιβάλλον συμβάλλουν τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια που διατηρούν πολλές μεγάλες κεντρικές τράπεζες, με συνέπεια οι επενδυτές να αναζητούν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους σε περιφερειακούς τίτλους όπως οι ελληνικοί.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, ανάδοχοι της έκδοσης είναι τρεις αμερικανικές τράπεζες και τρεις ευρωπαϊκές, οι Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan, BNP Paribas, Credit Suisse και HSBC.
Πηγή: skai.gr