Πέτσας: Αναμόρφωση του φορολογικού πλαισιού για αύξηση της απασχόλησης

Μείωση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις κατά εννέα μονάδες σε βάθος διετίας, και μονοψήφιο πρώτο συντελεστή για τα νοικοκυριά, προβλέπει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, που παρουσίασε κατά το οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Στέλιος Πέτσας, διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο συντελεστής για τις εταιρείες πρέπει να μειωθεί στο 20%, είπε, ενώ το εισαγωγικό κλιμάκιο για φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να φορολογείται με 9%, αντί για 22% που είναι σήμερα.

Σημείωσε πως θα ακολουθήσει μείωση των συντελεστών και στις υπόλοιπες εισοδηματικές ομάδες, ώστε ολόκληρη η φορολογική κλίμακα να κινηθεί προς τα κάτω.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως το ευρύτερο φορολογικό πλαίσιο πρέπει να αναμορφωθεί ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο για τις επενδύσεις και την αύξηση της απασχόλησης.

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι τυχόν κυβέρνηση ΝΔ θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, τον φόρο στα μερίσματα και θα εφαρμόσει σύστημα ΦΠΑ με δύο συντελεστές που θα περικοπούν κατά δύο μονάδες σε σχέση με σήμερα (11% και 22%).

Η πρόκληση πάντως θα είναι η υλοποίηση τέτοιων φορολογικών επιβαρύνσεων δεδομένων των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup.

Την Παρασκευή, στο Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως εάν αναλάβει την πρωθυπουργία θα προτείνει στους εταίρους έναν μεγάλο συμβιβασμό που θα προβλέπει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων ως αντάλλαγμα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η ΝΔ υποστηρίζει επίσης ότι τουλάχιστον ένα μέρος των φορολογικών αλλαγών δεν θα επηρεάσει τους στόχους καθώς ήδη επί ΣΥΡΙΖΑ η φορολόγηση είναι υπέρμετρη και υπεραποδίδει.

Ο κ. Πέτσας τάχθηκε επίσης κατά της υλοποίησης του περιουσολογίου, λέγοντας πως η χώρα δεν είναι έτοιμη για τέτοιο μέτρο.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης - αποστολή στους Δελφούς