Φλαμπουράρης: Αυτήν την εβδομάδα η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια

Πεπεισμένος πως το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη, θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα στην Βουλή εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, στο Φόρουμ των Δελφών, παρά τις έντονες ενστάσεις που έχει διατυπώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μολονότι το ακριβές κείμενο παραμένει υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ο κ. Φλαμπουράρης έστειλε σινιάλο πως η Αθήνα δεν θέλει να υποχωρήσει από ορισμένα κύρια κριτήρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο, όπως τα 250.000 ευρώ ως αντικειμενική αξία.

Σημείωσε πως ο συνδυασμός των κριτηρίων θα βοηθά τις τράπεζες και συνάμα θα προστατεύει την «λαϊκή» κατοικία. «Και οι θεσμοί είναι μέσα σε αυτή την λογική», προσέθεσε.

Την θέση του κ. Φλαμπουράρη ενστερνίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, συμφωνώντας πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Καραβίας αμφισβήτησε εμμέσως πλην σαφώς την ανησυχία της ΕΚΤ πως το καινούργιο πλαίσιο θα μειώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τιτλοποιήσεις και θα αποδυναμώσει τα ιδρύματα, αντιτείνοντας πως τα πρώτα σινιάλα που έχει λάβει από την επενδυτική κοινότητα είναι θετικά.

Η συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών καλύπτει μεγάλο μέρος του προβλήματος, είπε.

Πιο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

Σημείωσε πως το σχέδιο έχει ισορροπία, καθώς προβλέπει συνεισφορά τόσο από την πολιτεία μέσω της επιδότησης δόσεων όσο και από τις τράπεζες μέσω κουρέματος κάποιων οφειλών.

Προσέθεσε όμως ότι πρόκειται για πολύπλοκο εγχείρημα ενώ προειδοποίησε τον πολιτικό κόσμο να μην απεμπολήσει ούτε κατά διάνοια το χρονικό όριο για ένταξη στην προστασία, που προβλέπει πως θα καλύπτονται μόνον δάνεια που είχαν καταστεί «κόκκινα» έως το τέλος του 2018.

Αυτό «πρέπει να γραφτεί στην πέτρα» δήλωσε.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης - αποστολή στους Δελφούς