Υπερταμείο για ΕΛΤΑ: Μακριά από την αγορά, μονόδρομος η αναδιάρθρωση

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία πρέπει να αναδιαρθρωθούν σε βάθος προκειμένου να αποκτήσουν  θέση στην σημερινή αγορά, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του αποκαλούμενου υπερταμείου αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, Ράνια Αικατερινάρη.

Η κ. Αικατερινάρη σημείωσε στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πως τα ΕΛΤΑ δεν έχουν παρακολουθήσει την εξέλιξη της αγοράς και την ψηφιοποίηση των επικοινωνιών, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούν πρωτίστως τον περιορισμένο πλέον κλάδο των επιστολών.

Πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι μία ένεση κεφαλαίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ΕΛΤΑ, ενώ στην συνέχεια θα απαιτηθεί ακόμα μεγαλύτερη επένδυση για τον μετασχηματισμό της εταιρείας σε βιώσιμο και ανταγωνιστικό παράγοντα, είπε.

Τόνισε ωστόσο πως η επιχείρηση εξακολουθεί να έχει κοινωνική αξία και διάσταση, καθώς συνδέει απομακρυσμένες περιοχές και αριθμεί περίπου 6.500 υπαλλήλους.

Δεν αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο απολύσεων, όμως παρέπεμψε σε ανάλογες αναδιαρθρώσεις ταχυδρομικών οργανισμών στην Ευρώπη, όπου οργανώθηκαν γενναιόδωρα προγράμματα εθελούσιας εξόδου ή συνταξιοδότησης.

Παλαιότερη αξιολόγηση των ΕΛΤΑ από το υπερταμείο ανέφερε πως ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά περίπου 210 εκατομμύρια ευρώ την επταετία 2010-2016.

Η κ. Αικατερινάρη έκρουσε το καμπανάκι για τις δημόσιες επιχειρήσεις, λέγοντας πως υπάρχει μία ευρύτερη απουσία στρατηγικού σχεδίου για την ψηφιοποίηση της λειτουργίας τους.

Σημείωσε ακόμα πως οι δημόσιες εταιρείες, παρά τον βαρυσήμαντο ρόλο που διαδραματίζουν στην οικονομία και την κοινωνία, δεν επικοινωνούν μεταξύ τους ώστε να αλληλοδιδάσκονται από τις εμπειρίες τους και να μεταδίδουν πετυχημένες πρακτικές η μία στην άλλη.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης - αποστολή στους Δελφούς