Ταχεία ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων για έρευνες στην Κρήτη θέλει η ExxonMobil

Η ExxonMobil ευελπιστεί πως η διαδικασία αδειοδότησης για έρευνες στα δύο υποθαλάσσια τεμάχια νοτίως της Κρήτης θα ολοκληρωθεί γρήγορα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και Βουλής, καθώς είναι εκτάσεις με μεγάλο ενδιαφέρον, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού για θέματα Ευρώπης, Τρίσταν Άσπρεϊ.

Στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ. Άσπρεϊ σημείωσε πως πρόκειται για μία μεγάλη έκταση η οποία έως τώρα δεν έχει εξερευνηθεί για την ύπαρξη υδρογονανθράκων, γεγονός σπάνιο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Εμφανίστηκε προσεκτικά αισιόδοξος για την προοπτική των οικοπέδων, όμως ξεκαθάρισε πως είναι πρόωρο να μιλάμε για αποτελέσματα καθότι ακόμα δεν υπάρχει πλήρης εικόνα ούτε για τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως χθες Παρασκευή, στο ίδιο Φόρουμ, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ παρότρυνε το υπουργείο Ενέργειας, και ειδικά τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, να ολοκληρώσουν ταχέως τα γραφειοκρατικά προαπαιτούμενα για την ExxonMobil.

Ο κ. Σταθάκης, που έλαβε μέρος στο ίδιο πάνελ με τον κ. Άσπρεϊ, δεν σχολίασε την δήλωση του αμερικανού διπλωμάτη, όμως ανέφερε ότι δεν περιμένει τουρκικές προκλήσεις νότια της Κρήτης, στέλνοντας έτσι ένα θετικό σινιάλο για το όλο εγχείρημα.

Ο κ. Άσπρεϊ χαιρέτισε και τον εντοπισμό του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, λέγοντας πως πρόκειται για «σημαντικό» εύρημα.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης - αποστολή στους Δελφούς