Κλείσιμο

Χωρίς συμφωνία η τηλεδιάσκεψη θεσμών – κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, με το ζήτημα να παραπέμπεται σε νέες τηλεδιασκέψεις τις αμέσως επόμενες μέρες για την τροποποίηση του αρχικού σχεδίου που απέστειλε στους θεσμούς η Αθήνα. 

Τραπεζικές πηγές που μετείχαν στη σύσκεψη δήλωναν μάλιστα ότι, «έχουμε δρόμο ακόμα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι παραμένουν σαφείς αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών, και ιδίως της ΕΚΤ, εμφανίζονται να έχουν ενστάσεις για το διάδοχο του νόμου Κατσέλη σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Κυβερνητικοί κύκλοι δηλώνουν ότι οι επιπτώσεις του σχεδίου για τους ισολογισμούς των συστημικών τραπεζών έχουν υπολογιστεί. 

Έως την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να ψηφισθεί πάντως στην εθνική αντιπροσωπεία η τροπολογία για τα «κόκκινα δάνεια» και την προστασία της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βουλή. Η κατάθεσή της ρύθμισης βέβαια προϋποθέτει να έχει δοθεί προηγουμένως το «πράσινο φως» των Βρυξελλών για το διάδοχο νόμο Κατσέλη. Ο χρόνος πάντως πιέζει. 

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει προθεσμία έως τις 11 Μαρτίου να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα έτσι ώστε να εκταμιευθεί άμεσα η δόση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, αλλιώς οι αποφάσεις μεταφέρονται για τον Απρίλιο. 

Στο EWG της Παρασκευής έγινε ξεκάθαρο ότι παραμένουν ακόμα ανοιχτά σημεία όπως η συμφωνία στον νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας καθώς ακόμα δεν είναι ικανοποιητικός για τους θεσμούς ενώ τονίστηκε και η ανάγκη για νέο διαγωνισμό πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ άμεσα καθώς και αυτό είναι ένα από τα μη ολοκληρωμένα προαπαιτούμενα.