Έχουν κατασκευαστεί ήδη 800 χλμ του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2

Η εταιρεία Nord Stream 2 AG η οποία διαχειρίζεται το αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2, ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη κατασκευαστεί 800 χιλιόμετρα του αγωγού που διέρχονται από τον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας, με βάση τις άδειες που έχουν δώσει η Γερμανία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ρωσία. Συνολικά ο αγωγός θα έχει μήκος 2.100 χιλιόμετρα.

Στην ανακοίνωση της Nord Stream 2 AG επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο στον κόσμο πλοίο που τοποθετεί υποθαλάσσιους αγωγούς, το Pioneering Spirit, το οποίο έχει αναλάβει και την τοποθέτηση του αγωγού Nord Stream-2, θα εγκαταλείψει προσωρινά την θαλάσσια περιοχή της Θάλασσας της Βαλτικής, για να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει βάσει συμβολαίου στα σουηδικά χωρικά ύδατα στην Βόρειο Θάλασσα. Το εν λόγω συμβόλαιο είχε συναφθεί την άνοιξη του 2017.

Ωστόσο το πλοίο θα επιστρέψει και πάλι έπειτα από έναν μήνα για να συνεχίσει την τοποθέτηση του αγωγού.

Ο επικεφαλής του έργου Χένινγκ Κότε, δήλωσε ότι «έχουμε ένα περίπλοκο χρονοδιάγραμμα, όσον αφορά την τοποθέτηση των δίδυμων αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream-2 , η οποία λαμβάνει υπ’ όψιν της όλες τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και χρησιμοποιεί ένα μεγάλο αριθμό πλοίων». Ο ίδιος είπε ότι « οι εργασίες τοποθέτησης του αγωγού συνεχίζονται κανονικά, άλλες εργασίες όσον αφορά την κατασκευή βρίσκονται σε εξέλιξη ώστε να ολοκληρωθούν οι δύο αγωγοί στα τέλη του 2019».

Στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2 συμμετέχουν, η ρωσική Gazprom, οι γερμανικές εταιρείες Wintershal και Uniper, η βρετανο- ολλανδική Shell, η γαλλική Engie και η αυστριακή OMV.

Ο αγωγός Nord Stream-2 θα περάσει μέσα από τα χωρικά ύδατα ή τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας. Μέχρι στιγμή ο διαχειριστής του αγωγού περιμένει την άδεια από την Δανία.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ