Δραγασάκης: Το αργότερο μέχρι Απρίλιο το νομοσχέδιο για Επενδυτική Τράπεζα

Κατά πάσα πιθανότητα τον Μάρτιο ή το αργότερο τον Απρίλιο θα ψηφιστεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για την σύσταση της Επενδυτικής Τράπεζας, όπως δήλωσε κατά το οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Το νομοσχέδιο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει τον μετασχηματισμό δύο υφισταμένων φορέων σε επενδυτικό οργανισμό. Κύρια αποστολή θα είναι η διευκόλυνση της χρηματοδότησης πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με απώτερο στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.

Η Επενδυτική Τράπεζα θα δρα σε μεγάλο βαθμό ως εταίρος των εμπορικών τραπεζών. Με βάση τον σημερινό σχεδιασμό θα προσφέρει στους δανειολήπτες συμπληρωματικά κεφάλαια με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο αλλά και εγγυήσεις, οι οποίες θα επιτρέπουν στις τράπεζες να δανείσουν με μικρότερο ρίσκο σε μικρομεσαίες εταιρείες.

Η κεφαλαιακή δύναμη της Αναπτυξιακής Τράπεζας παραμένει άγνωστη. Ο κ. Δραγασάκης εκτίμησε πως επί του παρόντος υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτό το ποσό θα «πολλαπλασιαστεί» όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία το καινούργιο ίδρυμα.

Μία πηγή επιπλέον πόρων, όπως είπε ο κ. Δραγασάκης, θα είναι η επόμενη φάση του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ (InvestEU), το οποίο αναμένεται να δρα ως εγγυητής δανείων προς επιχειρήσεις και μέσω εθνικών επενδυτικών τραπεζών.

Η Αθήνα προσβλέπει επίσης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία ήδη στηρίζει τις εγγυοδοσίες του σχεδίου Γιούνκερ, και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Ο παράγοντας - αστερίσκος

Κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία τις Επενδυτικής Τράπεζας θα είναι η διαφάνεια, καθώς υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την πελατειακή ενίσχυση κομματικών ή κυβερνητικών «φίλων». Με βάση το σχέδιο νόμου η Τράπεζα δεν θα ανήκει στο στενό ή το ευρύτερο Δημόσιο αλλά το 50% συν ένα των ψηφοφόρων μετοχών της θα ελέγχεται από το κράτος.

Ο κ. Δραγασάκης δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες, όμως σημείωσε ότι δύο κρίσιμοι παράγοντες θα είναι η σαφήνεια της αποστολής της Τράπεζας και η καθιέρωση αυστηρών "κριτηρίων αποδοτικότητας".

Η χρήση αυτών των κριτηρίων θα επιτρέψει να αποφεύγονται δάνεια που θα είναι άστοχα ή «κόκκινα», και τα οποία ουσιαστικά θα ακυρώνουν την αποστολή του όλου θεσμού, είπε.

Η Επενδυτική Τράπεζα σχεδιάστηκε με την τεχνική βοήθεια του αντίστοιχου γαλλικού φορέα και με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης - αποστολή στους Δελφούς