WSJ: Κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα πιθανό πάγωμα της δόσης από Κομισιόν

Το ενδεχόμενο αναστολής της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να πλήξει σημαντικά την επενδυτική διάθεση, η οποία θα αποτυπωθεί στα ελληνικά ομόλογα, αναφέρει σε δημοσίευμα της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η έκθεση της Κομισιόν, η οποία δημοσιεύτηκε χθες, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και η υιοθέτηση νέου νομικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατηγορίας. Η έκθεση προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει επιτάχυνση στην εφαρμογή των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, τότε είναι πιθανό το Eurogroup της 11ης Μαρτίου να «παγώσει» τη δόση.

Παρόλο που η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή άμεση ανάγκη ρευστότητας λόγω του αποθεματικού ασφαλείας (cash buffer), σε περίπτωση που τελικά «παγώσει» η δόση, αυτό ενδέχεται να πλήξει το αίσθημα των επενδυτών προς τα ελληνικά ομόλογα, την στιγμή μάλιστα, που η κυβέρνηση πίστευε σε μία θετική αξιολόγηση, σύμφωνα με την WSJ.

«Η Αθήνα έχει στόχο να εκδώσει νέο 10ετές ομόλογο τον επόμενο μήνα, το πρώτο από τον Μάρτιο του 2010», αναφέρει χαρακτηριστικά η WSJ, διευκρινίζοντας ότι χάρη στο cash-buffer η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη άμεσα του ενός δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι «η Αθήνα έλπιζε σε μια θετική αξιολόγηση ως σήμα προς τους πιθανούς ξένους επενδυτές, ότι η οικονομία της βρίσκεται σε μία κατάσταση επιστροφής στην κανονικότητα».