Εύσημα και καμπανάκι για το 1 δισ. ευρώ ετοιμάζουν οι θεσμοί για την Ελλάδα

Εύσημα αλλά και αυστηρά μηνύματα αναμένεται να δώσουν αύριο στην Ελλάδα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, στην δεύτερη τριμηνιαία έκθεση προόδου για την μετα-Μνημονιακή πορεία της χώρας μας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επισημάνει καθυστερήσεις στην υλοποίηση των 16 προαπαιτούμενων, προειδοποιώντας πως εάν οι εκκρεμότητες δεν τακτοποιηθούν έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου υπάρχει κίνδυνος απώλειας της δόσης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που πηγάζει από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ.

Η δόση δεν είναι απαραίτητη για την Ελλάδα, δεδομένου του δημοσιονομικού «μαξιλαριού» που έχει συγκροτήσει η κυβέρνηση. Ωστόσο τυχόν απώλειά της θα στείλει αρνητικό σινιάλο στις αγορές την στιγμή που, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και την εφημερίδα Handelsblatt, η Αθήνα εξετάζει νέα έκδοση ομολόγου τον Μάρτιο.

Οι πηγές του Reuters ανέφεραν πως έως τώρα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την διάρκεια του νέου τίτλου, ενώ το δημοσίευμα της «Handelsblatt» κάνει λόγο για 10ετές ομόλογο.

Κυριότερο «αγκάθι» ανάμεσα στα εκκρεμή προαπαιτούμενα είναι το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Οι θεσμοί εκτιμούν πως οι προτάσεις που έχει καταθέσει έως σήμερα η κυβέρνηση επιβραβεύουν τις πρακτικές των στρατηγικών κακοπληρωτών, δίχως παράλληλα να μειώνουν τα «κόκκινα» δάνεια.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών ανήλθαν τον Σεπτέμβριο σε 84,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που αντιστοιχεί περίπου στο 47% του συνόλου των δανείων. Πρόκειται για μακράν το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη.

Πηγή: skai.gr