Γερμανοί και Ολλανδοί οι μεγάλοι κερδισμένοι του ευρώ, την γλίτωσε η Ελλάδα

Η Γερμανία και η Ολλανδία είναι οι δύο χώρες που έχουν αποκομίσει μακράν τα μεγαλύτερα οφέλη από την υιοθέτηση του ευρώ, ενώ σχεδόν όλα τα υπόλοιπα μέλη της νομισματικής ένωσης έχουν βγει ζημιωμένα, σύμφωνα με καινούργια μελέτη της γερμανικής δεξαμενής σκέψης Centre for European Politics.

Οι ερευνητές υπολογίζουν πως μεταξύ 1999 και 2017 ο πλούτος του κάθε Γερμανού αυξήθηκε κατά 23.116 ευρώ. Την ίδια περίοδο ο κάθε Γάλλος έχασε σωρευτικά σχεδόν 56.000 ευρώ σε σχέση με τα εισοδήματα που θα είχε εάν δεν είχε υιοθετήσει το κοινό νόμισμα, ενώ στην Ιταλία η κατά κεφαλήν απώλεια ξεπερνά τα 76.000 ευρώ – επίπεδο ρεκόρ.

Όπως επισημαίνουν οι μελετητές, το κατά κεφαλήν ΑΠΕ στην Ιταλία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, έχει μείνει στάσιμο τα τελευταία είκοσι χρόνια, ενώ ταυτόχρονα η απώλεια της νομισματικής ανεξαρτησίας στέρησε από την Ρώμη την δυνατότητα να παραμένει ανταγωνιστική μέσω υποτίμησης της λιρέτας.

Η Ελλάδα είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς αρχικά ωφελήθηκε πάρα πολύ από την είσοδο στην ευρωζώνη, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να αυξάνεται κατά χιλιάδες ευρώ σε σχέση με την πορεία που θα ακολουθούσε με την δραχμή, όμως στην συνέχεια η κρίση σχεδόν διέγραψε τα κέρδη.

Εν τέλει, το 2017, ο μέσος Έλληνας ήταν κερδισμένος κατά 190 ευρώ από την χρήση του κοινού νομίσματος, σύμφωνα με το CEP. Οι συντάκτες της έρευνας κάλεσαν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την βελτίωση του κλίματος για τις επενδύσεις.




Μία νοτιοευρωπαϊκή χώρα που θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για την Ελλάδα όσον αφορά την προώθηση πλουτοπαραγωγικών μεταρρυθμίσεων είναι η Ισπανία.

Μολονότι ο μέσος Ισπανός υπολογίζεται πως έχει χάσει 5.000 ευρώ εξαιτίας του κοινού νομίσματος, οι αναλυτές του CEP σημειώνουν πως οι απώλειες μειώνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, χάρη στην έμφαση που έχει δώσει η Μαδρίτη σε σωστές μεταρρυθμίσεις.

«Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί αποδίδουν», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας πως η Ισπανία θα έχει κέρδη από το ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια εάν επιμείνει σε αυτή την πορεία.

Η μελέτη είναι θεωρητική και βασίζεται σε σύνθετες συγκρίσεις με τις οικονομικές επιδόσεις χωρών εκτός ευρώ. Για την Ελλάδα η σύγκριση έγινε με τα Μπαρμπέιντος, την Νέα Ζηλανδία και το Ισραήλ.
Πηγή: skai.gr