Κοντά σε συμφωνία κυβέρνηση - τράπεζες για πρώτη κατοικία & κόκκινα δάνεια

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η συνάντηση στελεχών της κυβέρνησης με εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών για το ζήτημα του νέο «νόμου Κατσέλη» και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι στη συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας με τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι επανέρχονται τα όρια του νόμου Κατσέλη τα οποία ορίζουν στις 250.000€ την αντικειμενική αξία του ακινήτου και στις 130.000€ το υπόλοιπο του δανείου, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζεται αν σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται οι τόκοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η χρονική διάρκεια της ρύθμισης που θα διαδεχτεί το νόμο Κατσέλη θα είναι ένα έτος.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα μετά την πρώτη συνάντηση των δυο πλευρών, το ύψος της αντικειμενικής αξίας στα ακίνητα ήταν 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου 130.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια είχαν οριστεί στις 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο έως τα τρία. Δηλαδή οικογένεια με τρία παιδιά θα καλύπτονταν για εισόδημα μέχρι 36.000 ευρώ.