Τσακαλώτος: Σε τι θα στηρίξουμε τη ΝΔ αν έρθει στην εξουσία η ΝΔ (vid)

Tην πιθανότητα να έλθει η ΝΔ στην εξουσία αναγνωρίζει σε συνέντευξή του στο CNBC ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ βρίσκει και πεδίο σύγκλισης με την αξιωματική αντιπολίτευση, σε ένα έστω ζήτημα, στο ζήτημα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που ο ίδιος έχει υπογράψει.

Σχολιάζοντας τη θέση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη περί επαναδιαπραγμάτευσης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι στόχοι για υψηλά πλεονάσματα «τρέφουν» τους λαϊκιστές και προκαλούν δυσαρέσκεια όχι μόνο στα κόμματα, αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία.

Ερωτηθείς για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που η ΝΔ γινόταν κυβέρνηση, τη στήριζε στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης για τα πλεονάσματα, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως ««Δεν θα αλλάζαμε τη θέση μας μόνον επειδή η Νέα Δημοκρατία θα ήταν στην εξουσία. Δεν πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανόν να είναι στην εξουσία, αλλά στην απίθανη και ατυχή περίπτωση να είναι στην εξουσία, φυσικά. Εάν ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία αυτού που θα ήθελαν να πετύχουν, θα τους στηρίζαμε, αλλά δεν θα τους στηρίζαμε σε πολλούς άλλους τομείς, ιδίως καθώς δεν γνωρίζουμε πραγματικά ποιο είναι το πρόγραμμα τους».  Ο υπουργός Οικονομικών είπε μάλιστα ότι δεν διαφωνεί καθόλου με τον πρόεδρο της ΝΔ διευκρινίζοντας πως «πρέπει να το κάνουμε, και θα ήταν καλό η ΝΔ να είχε λιγότερο συγκρουσιακή στάση ώστε πράγματι να μπορέσουμε να έχουμε συναίνεση στο θέμα αυτό».

Διευκρίνισε πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στήριζε τη ΝΔ σε πολλούς άλλους τομείς, ενώ υποστήριξε πω δεν «γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόγραμμά τους». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπολόγισε το κόστος των ανακοινώσεών της ΝΔ στα 5 δισ. ευρώ μόνο το πρώτο έτος και άλλα 4 δισ. τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Δεν έχουμε κάποια σοβαρή απάντηση από την ΝΔ από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα» δήλωσε.

«Υπάρχει ομοφωνία σε όλο το πολιτικό φάσμα για το ζήτημα των πλεονασμάτων. Έχω πει εδώ και καιρό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολύ χρονικό διάστημα είναι υπερβολικά υψηλό, ιδιαίτερα για μια χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ, δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να διαφωνήσουμε. Θα πρέπει να πάμε μαζί σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημα από την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δυνάμεων πως οι τόσο υψηλοί πρωτογενείς στόχοι απλώς τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια όχι μόνον στα κόμματα, αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία» παρατήρησε.  

Ερωτηθείς πώς θωρακίζεται η Ελλάδα από τις εξωτερικές πιέσεις, ο υπουργός τόνισε ότι «πρώτη στρατηγική είναι να υπάρχει το «μαξιλάρι» ρευστότητας. Το ελληνικό χρέος είναι εξασφαλισμένο για τα επόμενα δυο χρόνια λόγω του «μαξιλαριού».

ΝΔ «Ευχαριστούμε τον κ. Τσακαλώτο»

«Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ευχαριστήσει δημοσίως τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο» αναφέρει δηκτικά σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση. Και εξηγεί: 
 
«Όχι τόσο για την αυτονόητη πρόβλεψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές, όσο κυρίως για την διαβεβαίωσή του ότι το κόμμα του ως αντιπολίτευση θα στηρίξει το αίτημά της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση των υψηλότατων δημοσιονομικών πλεονασμάτων που εκείνος υπέγραψε». 

Investors are confident in our economy: Greek finance minister from CNBC.

Greek finance minister: High surplus target feeds populists from CNBC.

Greek finance minister: Reforms will be ready to unlock fresh EU funds from CNBC.

Πηγή: skai.gr