Λευκός καπνός στο Μαξίμου: Προστασία πρώτης κατοικίας ώς 250.000 ευρώ

Λευκός καπνός στο Μέγαρο Μαξίμου για την πρώτη κατοικία μετά τη σύσκεψη της Πέμπτης με τους εκπροσώπους των τραπεζών που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό. 

Tο νέο πλαίσιο, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, θα καλύπτει δανειολήπτες, εφόσον οι πρώτες κατοικίες που είναι υποθηκευμένες έχουν αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου δεν ξεπερνά τα 130.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια ανέρχονται σε 12.500 ευρώ για ένα άτομο, 20.000 ευρώ για το ζευγάρι και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Οι δανειολήπτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να προστατεύουν την πρώτη τους κατοικία, ρυθμίζοντας την οφειλή τους με επιτόκιο 2% συν Euribor και διάρκεια αποπληρωμής έως και 25 έτη. Προβλέπεται κούρεμα για χαμηλά εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και επιδότηση του 1/3 της μηνιαίας δόσης για εισοδήματα έως 7.000 ευρώ.

Η προστασία θα παρέχεται
μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, και θα δίνει τη δυνατότητα επιδότησης από την πλευρά του κράτους για δανειολήπτες με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Όποιος κάνει την αίτηση στη σχετική πλατφόρμα θα αίρεται αυτομάτως το τραπεζικό του απόρρητο. 

Όποιος απορρίψει τη ρύθμιση που θα προτείνει η τράπεζα και επιλέξει τη δικαστική οδό θα πληρώνει το 30% της δόσης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του.

Όποιος δεν καταβάλει τρεις δόσεις χάνει την προστασία.

Είναι άγνωστο έως στιγμής τι συμφωνήθηκε σχετικά με την αναδρομική εφαρμογή του νέου νόμου για 170.000 εκκρεμείς υποθέσεις, δηλαδή να μην υπάρχει υπαγωγή τους στους ευνοϊκότερους όρους του νόμου Κατσέλη. 

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα αποτυπωθούν σε κείμενο που θα αποσταλεί προς έγκριση στους θεσμούς προκειμένου στη συνέχεια να ψηφιστεί στην εθνική αντιπροσωπεία και να αποτελέσει το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει από 1ης Μαρτίου.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και οι κ. Τσακαλώτος (προσήλθε αργότερο στο Μαξίμου με τον κ. Τσίπρας) Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος και Φωτίου. 

Πηγή: skai.gr