Ο Σαλβίνι δεν αποκλείει η Ιταλία να πάρει το χρυσό της κεντρικής τράπεζας

Ενδεχόμενο η κυβέρνηση της Ιταλίας να αναλάβει τον έλεγχο των αποθεμάτων χρυσού της κεντρικής τράπεζας ήγειρε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

«Ο χρυσός είναι ιδιοκτησία του ιταλικού λαού, κανενός άλλου» δήλωσε χθες ο ηγέτης της Λέγκας, υπό την σκιά δημοσιευμάτων που θέλουν την Ρώμη να εξετάζει την πώληση ράβδων ώστε να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα και να αποφύγει την αύξηση του ΦΠΑ.

Ο κ. Σαλβίνι διευκρίνισε πως δεν έχει μελετήσει ενδελεχώς το ενδεχόμενο αξιοποίησης των ράβδων ως αντίμετρο ώστε να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ, προσθέτοντας όμως ότι ίσως πρόκειται για ενδιαφέρουσα ιδέα και συνεπώς θέλει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο ζήτημα.

Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Σαλβίνι και ο κυβερνητικός εταίρος του Λουίτζι ντι Μάιο έχουν επικρίνει επανειλημμένα την Τράπεζα της Ιταλίας, με το επιχείρημα ότι απέτυχε να αποτρέψει την κρίση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, κι έχουν ζητήσει την απομάκρυνση της διοίκησης.

Η στάση των δύο εταίρων προκάλεσε την αντίδραση του τεχνοκράτη υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Η Τράπεζα της Ιταλίας διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα χρυσού στον κόσμο, σχεδόν 2.452 τόνους, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, που χρονολογούνται από το τρίτο τρίμηνο του 2018.

Μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία διέθεταν μεγαλύτερα αποθέματα.
Πηγή: skai.gr