«Πάγωσε» η ανάπτυξη στην Βρετανία λίγο πριν το Brexit

Η ανάπτυξη στην Βρετανία επιβραδύνθηκε σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο του 2018, ενώ ειδικά ο Δεκέμβριος αποδείχτηκε ιδιαίτερα κακός μήνας για την οικονομία, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε.

Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο πριν απορριφθεί από την βρετανική Βουλή η συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τους όρους του Brexit, όμως καταδεικνύουν τους κινδύνους που διατρέχει η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ενόψει του «διαζυγίου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών, μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε με αναιμικό ρυθμό 0,2%, καθώς πτώσεις καταγράφηκαν τόσο στην μεταποίηση όσο και στις κατασκευές.

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις συνέχισαν την καθοδική τους πορεία για τέταρτο συναπτό τρίμηνο, πέφτοντας κατά 1,4%.

Μοναδικό φωτεινό σημείο ήταν οι υπηρεσίες, το ισχυρότερο σκέλος της βρετανικής οικονομίας, όπου οι δραστηριότητα τονώθηκε κατά 0,4%.

Τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου δίνουν επίσης την πρώτη εικόνα για την πορεία της βρετανικής οικονομίας καθ’ όλη την διάρκεια του περασμένου έτους.

Το Γραφείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη σε βάθος δωδεκαμήνου περιορίστηκε στο 1,4%, που συνιστά την χειρότερη επίδοση από το 2009, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, δηλαδή περίπου επτά εβδομάδες.
Πηγή: skai.gr