Handelsblatt για Fitch: Σταθερή αξιολόγηση της Ελλάδας, αλλά όχι αναβάθμιση

Στη σταθερή, αλλά όχι αναβαθμισμένη, πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αναφέρεται το Σάββατο ο γερμανικός Τύπος, μετά την τελευταία αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch. 

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει ότι ο διεθνής οίκος αναμένει επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, ωστόσο δεν προχωρά σε αναβάθμισή της. Η αξιολόγησή της ανέρχεται στο ΒΒ-, τρεις βαθμούς δηλαδή κάτω από το μίνιμουμ στάτους που πρέπει να έχει μια χώρα για να είναι ελκυστική σε επενδυτές. Όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα, «ο αντίκτυπος της χρηματοπιστωτικής κρίσης περιορίζει το περιθώριο των κυβερνητικών ελιγμών, αυξάνει την πίεση στη κυβέρνηση και επηρεάζει την κοινωνική σταθερότητα. Ωστόσο η ικανότητα διακυβέρνησης εμφανίζεται σημαντικά ισχυρότερη σε σχέση με άλλες συγκρίσιμες χώρες». 

Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα από το 2010 έχει δανειστεί από τους εταίρους της 280 δισεκ. ευρώ, ενώ το δημόσιο χρέος της που αγγίζει το 180% είναι το υψηλότερη στην ευρωζώνη. Σημειώνει τέλος ότι αυτού του είδους οι αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας μιας χώρας είναι κρίσιμες γιατί καθορίζουν και το ύψος του επιτοκίου για επόμενους δανεισμούς. «Όσο καλύτερη είναι η αξιολόγηση τόσο χαμηλότερο είναι το επιτόκιο», αναφέρει η εφημερίδα.

Πηγή: Πηγή: DW - Δήμητρα Κυρανούδη