CNBC: Νέος κίνδυνος για την Ελλάδα λόγω της καθυστέρησης των μεταρρυθμίσεων

Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην αντλήσει νέα χρηματοδότηση τους επόμενους μήνες, καθώς μία σειρά υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε επίσημο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά τον Ιούνιο συμφώνησε να συνεχίσει να εφαρμόζει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα κάποια ελάφρυνση χρέους.

Μεταξύ του πακέτου είναι και οι εγγυήσεις ότι η Ελλάδα δεν αποπληρώσει χρέος της ως το 2032 λαμβάνοντας έτσι μία επιπλέον δεκαετή παράταση καθώς και η προοπτική η Ελλάδα να λάβει τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες από την αγορά ελληνικών ομολόγων (SMP-ANFA) για να επανεπενδυθούν στην οικονομία της

Ευρωπαίοι τεχνοκράτες παρακολουθούν το τι εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να δουν εάν τα μέτρα που λαμβάνονται αποκλίνουν από τη δημοσιονομική τροχιά. Κάτι που σημαίνει ότι οι δανειστές μπορεί να μην εγκρίνουν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, αν η Ελλάδα βγει από το προτεινόμενο μονοπάτι.

Στην πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση, τον Νοέμβριο, σημειωνόταν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε 16 συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που υπήρχε η δέσμευση να γίνουν έως τα τέλη του 2018, καθυστερήσεις αφορούν τα ληξιπρόθεσμα και τις ιδιωτικοποιήσεις μεταξύ άλλων. Ζητήματα που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να δημοσιεύσουν τη δεύτερη έκθεσή τους, επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Είναι πίσω στο πρόγραμμα σχετικά με αυτά που πρέπει να κάνουν», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση της κατάστασης, ενώ το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια στα προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Αυτή η έκθεση θα είναι κρίσιμης σημασίας για τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα πρέπει να αποφασίσουν στο Eurogroup του Μαρτίου αν θα εγκρίνουν τη δόση των 750 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα. Θα είναι η πρώτη από δύο ισόποσες δόσεις που η Αθήνα θα λάβει έως το 2022.

«Τον Μάρτιο θα γίνει συζήτηση στο Eurogroup για το αν θα πάρουν την πρώτη δόση από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών. Η απόφαση συνδέεται με τη δεύτερη έκθεση. Οπότε αν είναι τόσο πίσω στα μάτια του Eurogroup, αυτό δεν θα γίνει τον Μάρτιο», συμπλήρωσε στο CNBC ο ίδιος αξιωματούχος

«Η απόφαση για την εκταμίευση των κερδών SMP-ANFA είναι ζήτημα του Eurogroup και εξαρτάται από τις θετικές εκθέσεις υπό το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο CNBC ότι είναι πιθανό να εγκρίνει η Ελλάδα όλες τις μεταρρυθμίσεις πριν από τον Μάρτιο, αλλά «πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη».