Σολτς: «Εικασίες» τα δημοσιεύματα για συγχώνευση Deutsche Bank- Commerzbank

«Εικασίες» αποκάλεσε την Παρασκευή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς τα δημοσιεύματα για συγχώνευση της Deutsche Bank και της Commerzbank. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η Γερμανία θα ήθελε η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της να προχωρήσει πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ο Σολτς δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ποια σχέση έχουν οι ευρωεκλογές με τον τραπεζικό κλάδο και ότι πρόκειται για εικασίες τις οποίες δεν μπορεί να καταλάβει.

«Η αλήθεια είναι ότι συζητάμε την κατάσταση της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας στη Γερμανία, είναι καθήκον της κυβέρνησής μας σχολίασε ο Σολτς σε εκδήλωση του Bloomberg στο Λονδίνο. «Συζητάμε για την εξέλιξη του τραπεζικού κλάδου. Συζητάμε για διάφορες τράπεζες, για την κατάστασή τους, για την ικανότητα να κάνουμε τα απαραίτητα όταν κάτι χρειάζεται να γίνει». «Σήμερα δεν είναι μία κατάσταση όπου είναι απαραίτητο να αναφέρουμε κάτι», δήλωσε ο Σολτς.

Η Deutsche Bank θεωρείται μια από τις σημαντικότερες τράπεζες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μαζί με τις JPMorgan, Bank of America και Citigroup. Ωστόσο, η Deutsche έχει σημαδευτεί από τρία ζημιογόνα έτη, υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης, αποτυχίας στις ασκήσεις αντοχής (stress tests) και σκάνδαλα για ξέπλυμα χρήματος. Η Commerzbank ανήκει εν μέρει στην κυβέρνηση ύστερα από τη διάσωσή της.

«Υπάρχουν δύο τράπεζες, κάνουν τα πάντα για να έχουν αρκετά κέρδη. Συζητάμε μαζί τους την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου στη Γερμανία», ανέφερε ο Σολτς.

Ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται για να προσφέρει στήριξη στις γερμανικές εταιρίες που θέλουν να στραφούν στο εξωτερικό για εξαγωγές είπε. 

Είναι, πρόσθεσε, σημαντικό να λειτουργούν στη Γερμανία διεθνείς και εθνικές τράπεζες προκειμένου να στηρίζουν την οικονομία. «Είναι σημαντικό να έχουμε έναν ισχυρό τραπεζικό κλάδο για να κάνει αυτό που οι εθνικοί πρωταθλητές κάνουν και μπορούν να κάνουν» επισήμανε ο γερμανός υπουργός. 
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ