Χθεσινή vs αυριανής Κομισιόν; Παράθυρο Βέμπερ για επαναδιαπραγμάτευση

Αποκλίνοντες πολιτικούς στόχους όσον αφορά την Ελλάδα φαίνεται πως έχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που φεύγει  με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που φαίνεται ότι θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. 

Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ άνοιξε την Πέμπτη ορθάνοιχτα παράθυρο επαναδιαπραγμάτευσης των δημοσιονομικών στόχων με μια κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο, ο Πιερ Μοσκοβισί, στηρίζοντας πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσίασε την Ελλάδα ως φωτεινή εξαίρεση συγκρίνοντας αυθαίρετα τις τωρινές εκτιμήσεις της Επιτροπής με αυτές που έκανε το φθινόπωρο με βασική τότε υπόθεση ότι οι συντάξεις θα μειωθούν… «Η Ελλάδα ξεκάθαρα είναι μια από τις λίγες χώρες για τις οποίες οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν ελαφρώς ανοδικά» υποστήριξε. 

Η χρονιά ξεκίνησε με την Κομισιόν να αναθεωρεί προς τα κάτω, για μια ακόμη φορά, τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη φέτος στην Ελλάδα στο 2,2% του ΑΕΠ όπως έκανε για το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η αναφορά της Κομισιόν στην έκθεση της για αύξηση της απασχόλησης με όχημα κυρίως τις θέσεις πλήρους απασχόλησης όταν τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ ξεκάθαρα δείχνουν ότι η εκ περιτροπής εργασία υπερτερεί.

Στους αστερίσκους, η Κομισιόν κάνει λόγο για μειωμένες επενδύσεις, τουρισμό που επιβραδύνεται, και εξαγωγές αγαθών που χάνουν ρυθμό, στον απόηχο δηλώσεων κοινοτικού αξιωματούχου ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις.

Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη στήριξη της τωρινής Κομισιόν, η ΝΔ απολαμβάνει της στήριξης της αυριανής....Κομισιόν με βάση τα ώς σήμερα δεδομένα.

«Έχουμε στην Ελλάδα μια κυβέρνηση που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο επενδύσεων; Που να δίνει μια αξιόπιστη ώθηση στην ανάπτυξη;» διερωτήθηκε ο Μάνφρεντ Βέμπερ την Πέμπτη από την Αθήνα. «Αν θα ήταν μια άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε» ανέφερε δε με νόημα ο κ. Βέμπερ για το ενδεχόμενο αλλαγών στους δημοσιονομικούς στόχους. 

Επόμενο crash test για την ελληνική οικονομία η έκθεση της Κομισιόν για τη δεύτερη αξιολόγηση στις 27 Φεβρουαρίου. 
Πηγή: skai.gr