Κλείσιμο

Μάχη για την α’ κατοικία, σε πλήρη διάσταση κυβέρνηση και τράπεζες

Σε ανοιχτή πληγή που μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση σε σύγκρουση με τις τράπεζες και τους θεσμούς αναδεικνύεται το καθεστώς που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» το Μέγαρο Μαξίμου προτίθεται να νομοθετήσει μονομερώς το καινούργιο πλαίσιο, καλύπτοντας κύριες κατοικίες αξίας έως 150.000 ευρώ, ποσό που θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

Η ισχύουσα εκδοχή του νόμου Κατσέλη προστατεύει πρωτίστως ακίνητα με αντικειμενική αξία 180.000 ευρώ, που προσαυξάνεται έως τις 280.000 ευρώ για ζευγάρια με τρία τέκνα.

Ωστόσο το κυβερνητικό σχέδιο φαίνεται πως απέχει από την πρόταση των τραπεζών, οι οποίες ανησυχούν για την κεφαλαιακή επάρκειά τους, και εγείρει τον κίνδυνο να χαθεί ένα από τα ευεργετικά μέτρα της ρύθμισης του δημόσιου χρέους: η επιστροφή των κερδών που έχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.

Τυχόν απώλεια αυτού του περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ θα στείλει αρνητικό μήνυμα στις αγορές, στον απόηχο της πρώτης έκδοσης ελληνικού χρέους μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου. Το Eurogroup έχει ορίσει πως αυτές οι επιστροφές θα πρέπει να διατίθενται για την εξυπηρέτηση του χρέους ή για στοχευμένες επενδύσεις.

Η στάση των θεσμών, και ειδικά της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα φανεί κατά πάσα πιθανότητα στην δεύτερη μετα-Μνημονιακή έκθεση που θα δημοσιευτεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πέραν της αξίας των προστατευόμενων σπιτιών στο «αέρα» παραμένουν κι άλλα ζητήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε διαφωνίες με τις τράπεζες και τους θεσμούς, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Ένα ζήτημα είναι εάν η προστασία θα αφορά χρέη προς το Δημόσιο και επιχειρηματικά δάνεια, ή θα καλύπτει μόνο στεγαστικά δάνεια.

Αδιευκρίνιστο είναι επίσης το ύψος του «κουρέματος» οφειλών που θα υποχρεωθούν να κάνουν οι τράπεζες και τα εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων θα ορίζεται αυτό.

Το σημερινό καθεστώς ορίζει τα εισοδηματικά κριτήρια με γνώμονα τις εύλογες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης της ΕΛΣΤΑΤ, που είναι: ενήλικας 682 ευρώ, ζευγάρι 1.160 ευρώ, οικογένεια με ένα παιδί 1.440 ευρώ, με δυο παιδιά 1.720 ευρώ, με τρία παιδιά 2.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά 2.280 ευρώ.
Πηγή: skai.gr