Νίκος Χουντής: Zητά ενημέρωση από Ντράγκι για πιθανή νέα ανακεφαλαιοποίηση

Για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί μιά νέα κεφαλαιοποίηση των ελληνικών Τραπεζών (όπως προσφάτως δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης), λόγω των κόκκινων δανείων ζητά να ενημερωθεί από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, χαρακτηρίζοντας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ως «λαγό» πιθανών εξελίξεων στην οικονομία, με ότι αυτές σημαίνουν για τον πολίτη.

Ο Νίκος Χουντής, ζητά από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να του απαντήσει εάν «μπορεί να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης που θα αναγκαστεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός» και επισημαίνει στην ερώτησή του, ότι από το 2008 μέχρι σήμερα οι ελληνικές Τράπεζες έχουν λάβει περισσότερα από 73 δισ ευρώ σε δημόσιο χρήμα και εγγυήσεις, με «πλείστα σχέδια αναδιάρθρωσης - εξυγίανσης και στρατηγικές μείωσης των κόκκινων δανείων, σχεδιασμένα από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ».

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει ως βοήθεια:

- 15 δις ευρώ, το 2008, σε εγγυήσεις, 8 δισ. ευρώ σε ειδικά ομόλογα και 5 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια από το ελληνικό κράτος,

- το 2012, κεφαλαιακή ενίσχυση 40,2 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,

- το 2014, κεφαλαιακή ενίσχυση 8,3 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, με ταυτόχρονη απαξίωση της συμμετοχής του δημοσίου,

- το 2015, άλλα 54 δισ. ευρώ δημόσιο χρήμα και 5.3 δισ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια.

Καταλήγοντας, ο Νίκος Χουντής ζητά από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης Ελληνικών Τραπεζών, λόγω κόκκινων δανείων, που θα αναγκαστεί και πάλι να πληρώσει ο έλληνας πολίτης, καθώς επίσης, να σχολιάσει για ποιό λόγο έχουν «αποτύχει τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, τα οποία συνέταξε και ο ίδιος (μεταξύ άλλων) ως Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Πηγή: Δημήτρης Δαμιανός