Eurostat: Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν μπορεί να έχει επαρκή θέρμανση

Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο διαβίωσης του ελληνικού πληθυσμού.

To 25,7% αδυνατεί λόγω της οικονομικής του κατάστασης, να έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι του κάτι που σημαίνει ότι το ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν δύναται να καλύψει βασικές ανάγκες για την αξιοπρεπή του διαβίωση, όπως αυτή της επαρκούς θέρμανσης της κατοικίας του.

Ειδικότερα όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Έλληνες - ως αποτέλεσμα της υψηλής φορολογίας στα καύσιμα - προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης με μέση τιμή 1,025 ευρώ/ λίτρο, όταν η μέση τιμή στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται στα 0,794 ευρώ και στην Ευρωζώνη στα 0,781 ευρώ/ λίτρο.

Την ίδια ώρα, κατά το έτος 2017 μόλις το 8% του πληθυσμού της ΕΕ δήλωσε σε, πανευρωπαϊκή έρευνα ότι δεν είχε την δυνατότητα να θερμάνει επαρκώς το σπίτι του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το ποσοστό αυτό έφτασε στο 11% το 2012 ( Ανώτατο επίπεδο) και μειώθηκε σταδιακά μέσα στα επόμενα έτη.

Ιδιαίτερα, την πρώτη θέση, στην κατάταξη της σχετικής λίστας καταλαμβάνει η Βουλγαρία με 37%, με την Λιθουανία να ακολουθεί με 29%, και την Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 26%.

Ακολουθούν την Κύπρος με 23% και η Πορτογαλία με 20%.

Στον αντίποδα, τις χαμηλότερες θέσεις στην λίστα, περί το 2%, καταλαμβάνουν το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Αυστρία.