Το ΣτΕ αποφασίζει για τα κομμένα δώρα και επιδόματα σε δημόσιους υπαλλήλους

Κρίνεται σήμερα στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αποκατάσταση των δώρων και του επιδόματος αδείας των δημόσιων υπαλλήλων.

Εάν κριθεί αντισυνταγματική η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και ζητηθεί η αναδρομική καταβολή τους από το 2012, τότε το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 800 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται οτι το ΣΤ! Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι οι περικοπές των δώρων και των επιδομάτων αδείας μετά το 2012, δηλαδή κατά την περίοδο του δεύτερου μνημονίου, κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Συνολικά, εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά 450.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά τον 13ο και τον 14ο μισθό που κόπηκαν από το 2013 και μετά.

Το κόστος των αναδρομικών έχει υπολογιστεί από το υπουργείο Εργασίας και εκτιμάται ότι για ένα έτος φτάνει τα 4,4 δισ. ευρώ, ενώ για όλη την περίοδο των περικοπών, δηλαδή από 1/1/2013 ως και το 2018, το ποσό ανέρχεται στα 24 δισ. ευρώ.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθούν τα αναδρομικά ενός έτους που αντιστοιχούν στις περικοπές δώρων κύριων και επικουρικών συντάξεων και στις μειώσεις από τους νόμους 4051, 4093 καθώς και από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), υπό την μορφή δόσεων.

Στην περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει θετικά, η οικονομική επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 5 δισ. ευρώ.