«Ψαλίδι» στην αύξηση του κατώτατου μισθού λόγω του νέου αφορολογήτου


Αισθητά μικρότερα θα είναι τα οφέλη των εργαζομένων, το 2020, από την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς θα εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου που έχει ήδη ψηφιστεί. 

Όπως γράφει σήμερα η Καθημερινή, η μείωση του αφορολογήτου από τα 8.636 στα 5.685 ευρώ, σύμφωνα με την νομοθεσία τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2020, με την έκπτωση φόρου να μεταβάλλεται από 1.900 στα 1.250 ευρώ.

Οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό θα χάσουν έτσι από 33% έως 60% της αύξησης που θα πάρουν φέτος. 

Επί παραδείγματι, άγαμος χωρίς προϋπηρεσία, θα έχει καθαρό μισθό που θα ανέλθει στα 546 ευρώ από 492 που λαμβάνει σήμερα.

Το ετήσιο όφελος του θα κυμαίνεται στα 751 ευρώ ή διαφορετικά στα 54 ευρώ μηνιαίως.

Το 2020 με την μείωση του αφορολογήτου ωστόσο, το όφελος αυτό θα περιοριστεί 472 ευρώ η διαφορετικά στα 33,75 ευρώ το μήνα.

Τα υπόλοιπα 279 ευρώ αποτελούν το φόρο που πρέπει να καταβάλλει μέσω της μηνιαίας παρακράτησης στο Δημόσιο. 

Στην αγορά πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν παγίδες άλλα και κινδύνους, με σημαντικότερο τη μαζική στροφή σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης και αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας.
  
Από την πλευρά των θεσμών, που δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως, τονίζεται ότι η αύξηση θα πρέπει να συμβαδίζει με την παραγωγικότητα της εργασίας, επισήμανση που έχει γίνει στη ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν ελήφθη υπ' όψιν.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειωθεί πως μέσα στο επόμενο έτος ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας θα εισηγηθεί με βάση την κείμενη νομοθεσία νέες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, εφόσον βέβαια υφίστανται και οι ανάλογες προϋποθέσεις.