Ακόμα και μονομερή αύξηση κατώτατου μισθού εξετάζει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να νομοθετήσει μονομερώς την αύξηση του κατώτατου μισθού τις επόμενες εβδομάδες εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς όσον αφορά το ακριβές ύψος της αύξησης, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ενώ οι επαφές με τα κλιμάκια των θεσμών για την δεύτερη μετα-Μνημονιακή εξέταση παραμένουν σε εξέλιξη, η πηγή διευκρίνισε πως η Αθήνα θέλει αύξηση μεταξύ 5 και 10% και προσανατολίζεται στο 8%, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιπροτείνει κάτι χαμηλότερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές η Αθήνα έχει επικαλεστεί το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου η Λισαβόνα προέβη σε μεγαλύτερες αυξήσεις από ό,τι συνιστούσαν οι τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες.

Ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ δεν απέκλεισε επίσης το σενάριο παράτασης του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η ισχύ του οποίου εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου.

Ένα ακόμα ζήτημα που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 120 δόσεις, όπου έως τώρα το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταθέσει ουδεμία πρόταση για τα χρέη προς την Εφορία.

Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας προτίθεται να προχωρήσει κανονικά στην δική του ρύθμιση για εκκρεμότητες προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η έκθεση των θεσμών αναμένεται στα μέσα προς τέλη Φεβρουαρίου, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα περιλαμβάνει αξιολόγηση για τα «κόκκινα» δάνεια.
Πηγή: skai.gr