Μεγάλη μείωση των συνταξιούχων που κινδυνεύουν από φτώχεια στην Ελλάδα

Σχεδόν ένας στους δέκα συνταξιούχους στην Ελλάδα κινδυνεύει να διολισθήσει σε κατάσταση φτώχειας, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, όμως το ποσοστό έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το απόγειο της κρίσης και πλέον συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με βάση τα δεδομένα του 2017 η Eurostat εκτιμά πως το 9,5% των συνταξιούχων στην χώρα μας κινδυνεύει να βιώσει ένδεια. Ωστόσο, το σχετικό ποσοστό είναι μειωμένο κατά 0,2 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά περισσότερες από 10 μονάδες συγκριτικά με το 2011, όταν είχε εκτοξευτεί στο 19,9%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη καλύτερη θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη που υπέβαλαν στοιχεία. Στην κορυφή βρίσκεται η Γαλλία, όπου το 7% των συνταξιούχων κινδυνεύει να βρεθεί σε καθεστώς φτώχειας. Ακολουθούν η Σλοβακία με 8% και οι Δανία, Ουγγαρία και Λουξεμβούργο (όλες με 9%).

Bar chart of rate by country, 2017

Τα στοιχεία καλύπτουν και άτομα που λαμβάνουν συντάξεις αναπηρίας.

Στην άλλη άκρη του φάσματος βρίσκονται τέσσερα κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπου περισσότεροι από τρεις ή και τέσσερις στους δέκα συνταξιούχους κινδυνεύουν να πέσουν σε κατάσταση φτώχειας.

Την αρνητική «πρωτιά» έχει η Εσθονία (46%), κι ακολουθούν η Λετονία, η Λιθουανία και η Βουλγαρία.

Σημειώνεται πως κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την ΕΕ το ποσοστό υπολογίζεται στο 14,2% κι ότι ο κίνδυνος για γυναίκες συνταξιούχους είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τους άνδρες ομολόγους τους κατά δύο έως τρεις μονάδες.

Ως φτώχεια σε κάθε χώρα ορίζεται το εισόδημα που είναι κάτω από το 60% του διάμεσου εθνικού εισοδήματος, μετά την καταβολή συντάξεων, επιδομάτων και άλλων κρατικών βοηθημάτων.
Πηγή: skai.gr