Κάτω από το στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 με ανατροπή τον Δεκέμβριο

Ανατροπή στα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2018.

Το περασμένο έτος ολοκληρώθηκε με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται στα 3,16 δισεκατομμύρια ευρώ, 443 εκατομμύρια ευρώ κάτω από τον στόχο που προβλέπει ο νεότερος προϋπολογισμός, μολονότι το πρώτο ενδεκάμηνο είχε καταγραφεί υπέρβαση-μαμούθ κατά περισσότερα από 3,5 δισεκ. ευρώ.

Στην μείωση του πλεονάσματος φαίνεται πως συνέβαλε η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος. Τα αναλυτικά στοιχεία του ΥΠΟΙΚ δεν είναι ακόμα διαθέσιμα ώστε να υπάρχει σαφέστερη εικόνα.

Στην αλλαγή εικόνας συνέβαλε επίσης η αύξηση των δαπανών στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων – που θεωρείται πολύτιμο κρατικό εργαλείο για την ανάπτυξη – οι οποίες μόνον τον Δεκέμβριο ξεπέρασαν τον στόχο κατά περισσότερο από 1 δισεκ. ευρώ.

Στο 12μηνο οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις υστερούν του στόχου κατά 513 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο το «κενό» έχει μειωθεί αισθητά, καθότι έως τον Νοέμβριο ξεπερνούσε τα 1,5 δισεκατομμύρια.

Η αδυναμία του κράτους να πετύχει τον στόχο αυτή την φορά αποδίδεται εν μέρει στην υστέρηση της τάξης των 1,57 δισεκ. που παρουσιάστηκε στα έσοδα, ενώ και οι εισροές από αποκρατικοποιήσεις ήταν κάτω του στόχου κατά περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν πηγάζει πάντως από αύξηση στις επιστροφές φόρων, όπου υπήρξε απόκλιση από το επιθυμητό κατά 963 εκατ. ευρώ καθ΄όλη την διάρκεια του έτους.
Πηγή: skai.gr