FT: Η Ελλάδα πετυχαίνει υπερπλεόνασμα βάζοντας φρένο στις επενδύσεις

Στο ιδιαίτερα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, που οικοδομήθηκε εν μέρει χάρη σε περικοπές στο Πρόγραμμα Δημόσιων Δαπανών, εστιάζει ανταπόκριση των «Financial Times».

Η εφημερίδα επισημαίνει πως τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου έτους το πλεόνασμα έφτασε τα 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τους στόχους.

Συνάμα όμως οι δημόσιες επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας μειώνονται, με το δημοσίευμα να έχει χαρακτηριστικό τίτλο: «Η Ελλάδα συσσωρεύει το πλεόνασμα κρατώντας το πόδι στο φρένο των επενδύσεων».

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος τον Δεκέμβριο παραδέχτηκε σε επαφές με αμερικανούς επενδυτές πως η υπέρβαση των στόχων κάθε χρόνο «δεν είναι η καλύτερη στρατηγική». «Αυτό θα είχε [αρνητικές] επιπτώσεις για την οικονομία».

Οι FT στέκονται στην υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα πως μεγάλο μέρος του πλεονάσματος θα διοχετευτεί σε εφάπαξ βοηθήματα προς τους οικονομικά ασθενέστερους.

Σημειώνει όμως πως οι πληρωμές αποσκοπούν επίσης στο να κερδίσουν την στήριξη απογοητευμένων οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει εκλογών.

Παραθέτει επίσης αναλύσεις οικονομολόγων πως αυτές οι πρακτικές δεν ενισχύουν την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς μεγάλο μέρος των χρημάτων δαπανάται για την αγορά εισαγόμενου πετρελαίου.

Πηγή: skai.gr