Die Welt: H κυβέρνηση μοιράζει δωράκια ενώ η Ελλάδα παραμένει εκτός αγορών

"H κυβέρνηση μοιράζει δωράκια ενώ η Ελλάδα παραμένει εκτός αγορών" σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. "Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ακυρώνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μην απολέσει την εξουσία στις επόμενες εκλογές" αναφέρεται στο άρθρο της Die Welt.

Σχολιάζοντας εμμέσως την έξοδο από τα μνημόνια η αρθρογράφος εκτιμά ότι η κυβέρνηση "δεν πρόλαβε να πάρει στα χέρια της τον προϋπολογισμό και άρχισε πάλι να μοιράζει δωράκια σε οικογένειες, ιδιοκτήτες ακινήτων, αγρότες, δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους, καταναλωτές. Και αυτό, ενώ η Ελλάδα δεν έχει επιστρέψει στις αγορές και το δημόσιο χρέος της φτάνει στο ιλιγγιώδες 178% του ΑΕΠ. Τα κόκκινα δάνεια έχουν επιβαρύνει τα βιβλία των τραπεζών. Το ΔΝΤ δίνει διαβεβαιώσεις περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το πολύ μέχρι το 2038. Εάν η χώρα δεν καταφέρει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στους επενδυτές, τότε, στην χειρότερη περίπτωση, θα χρειαστούν νέα δάνεια. Και αυτό θα ήταν καταστροφή για την ΕΕ".

Αναφερόμενη στα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών, η αρθρογράφος επισημαίνει: "Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών έχει συμφωνηθεί ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα περιοριστούν σε περίπου 65 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα ήταν ένα τεράστιο κατόρθωμα, το οποίο (ωστόσο) θα επιβάρυνε τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών. Αλλά και αν ακόμη εκπληρωνόταν ο στόχος, το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ήταν δεκαπλάσιο του μέσου όρου στην ευρωζώνη. Αυτό θα καθυστερούσε ακόμη περισσότερο την οικονομική εξυγίανση της Ελλάδας σε μία συγκυρία τόσο ευμετάβλητη, με τα οικονομικά στοιχεία της Ιταλίας και της Γαλλίας να επιβαρύνουν το κλίμα ακόμη περισσότερο".
Πηγή: Πηγή: DW - Γιάννης Παπαδημητρίου